Son Dakika: Çanakkale Süper Amatör Lig 1.Hafta Sonuçları *** Trafik Kazası 1 Kişi Hayatını Kaybetti *** Bu Ne Düşüncesizlik Böyle? *** Kadına Şiddete Hayır Yürüyüşü Yapıldı *** Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Toplantısı Yapıldı *** Çanakkale’de Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Çanakkale’yi Radroaktif Çöplük Yapmayacağız

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’dan uranyum sondaj çalışmasına tepki. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine baÄŸlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları baÅŸlatıldığını bildirerek, “AKP..

Çanakkale’yi Radroaktif Çöplük Yapmayacağız
Yayınlanma: 908 Okuma

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’dan uranyum sondaj çalışmasına tepki.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine baÄŸlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları baÅŸlatıldığını bildirerek, “AKP ve bazı AB ülkeleri nükleer enerjiyi “YeÅŸil” olarak lanse ediyor olsa da kimse, nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliÄŸi tartışmıyor. Çanakkale’de uranyum madenciliÄŸi, Çanakkale’yi nükleer teknolojinin pisliÄŸiyle baÅŸ baÅŸa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceÄŸiz” ÅŸeklinde açıklamada bulundu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ayvacık Arıklı Köyünde MTA tarafından başlatılan uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmalarına tepki göstererek, sert bir dille eleştirdi. Sondaj çalışmalarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan başlatıldığını ileri süren Özgür Ceylan, bu durumun yasaya aykırı olduğunu söyledi.

Özgür Ceylan, Maden Kanunun 17 maddesinin “Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık iÅŸlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki deÄŸerlendirmesi kararı aranmaz” ÅŸeklinde olduÄŸunu kaydederken, “Ä°lgili ek fıkrada da görüleceÄŸi üzere; Sondaj çalışması çevresel etki deÄŸerlendirmesi kararı aranmadan yapılacak iÅŸlemler arasında sayılmamıştır. MTA Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine baÄŸlı Arıklı Köyü yakınlarında uranyum ve toryum madenleri için sondaj yapmaktadır” dedi.

Özgür Ceylan, AKP ve bazı Avrupa ülkelerinin nükleer enerjiyi “YeÅŸil” olarak lanse etmeye çalıştıklarını belirtirken, “Kimse nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliÄŸi tartışmıyor. Çanakkale’de uranyum madenciliÄŸi, Çanakkale’yi nükleer teknolojinin pisliÄŸiyle baÅŸ baÅŸa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceÄŸiz” ÅŸeklinde görüş bildirdi.

Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın yaÅŸam hakkını gözetmek zorunda olduÄŸunu söyleyen Özgür Ceylan, sosyal medyada yaptığı açıklamada “MTA tarafından ÇED olmadan sürdürülen bu sondajlara dur demesi gerekmektedir. Sondajlar esnasında açığa çıkan radon gazının neden olacağı sorunların hesabını kim verecek?” diye sordu.

Ä°ÅŸte O Madde:

Değişik birinci cümle: 28/11/2017-7061/48 md.) IV. Grup maden ruhsatlarında detay arama dönemi sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde eksikliklerin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden itibaren eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması veya verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde ya da arama ruhsat süresi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması durumunda ruhsat iptal edilir.

(1) Bu madde baÅŸlığı “Arama faaliyeti dönemleri:” iken, 26/5/2004 tarihli ve 5177 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle metne iÅŸlendiÄŸi ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

6734-3 IV. Grup (b), (c) ve (ç) bendi maden arama ruhsatlarında detay arama dönemini takiben fizibilite çalışmalarına ihtiyaç duyularak gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlüğe müracaatta bulunmaları ve talebin uygun bulunması hâlinde, detay arama dönemi sonrasında iki yıllık bir fizibilite dönemine hak sağlar. İki yıllık süre sonuna kadar fizibilite raporunun verilmesi zorunludur. Fizibilite döneminin sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilen fizibilite raporunun uygun bulunmaması hâlinde eksikliklerinin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden sonra eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması hâlinde ya da arama ruhsat süresi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması durumunda ruhsat iptal edilir. Bu dönemde detay arama dönemi ruhsat bedelinin iki katı tutarında ruhsat bedeli alınır.

Arama döneminde teknolojik araştırma, geliştirme, pilot çalışmalar ve pazar araştırmaları yapmak üzere arama faaliyet raporu ile birlikte müracaat eden ruhsat sahibine, arama ruhsat döneminde arama faaliyetleri yapılırken zorunlu olarak çıkan madenden numune alınmasına ve sevk edilmesine izin verilebilir.

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/48 md.) Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.