Son Dakika: Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** Çanakkale Kara Savaşlarının 109. Yılında Şehitler Anıldı *** CHP’li Güneşhan: “Yaşasın Çanakkale Ruhu” *** Solotürk’ten Çanakkale Boğazı’nda Gösteri *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Çanakkale’yi Radroaktif Çöplük Yapmayacağız

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’dan uranyum sondaj çalışmasına tepki. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları başlatıldığını bildirerek, “AKP..

Çanakkale’yi Radroaktif Çöplük Yapmayacağız
Yayınlanma: 827 Okuma

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’dan uranyum sondaj çalışmasına tepki.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları başlatıldığını bildirerek, “AKP ve bazı AB ülkeleri nükleer enerjiyi “Yeşil” olarak lanse ediyor olsa da kimse, nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale’de uranyum madenciliği, Çanakkale’yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ayvacık Arıklı Köyünde MTA tarafından başlatılan uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmalarına tepki göstererek, sert bir dille eleştirdi. Sondaj çalışmalarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan başlatıldığını ileri süren Özgür Ceylan, bu durumun yasaya aykırı olduğunu söyledi.

Özgür Ceylan, Maden Kanunun 17 maddesinin “Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz” şeklinde olduğunu kaydederken, “İlgili ek fıkrada da görüleceği üzere; Sondaj çalışması çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmadan yapılacak işlemler arasında sayılmamıştır. MTA Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyü yakınlarında uranyum ve toryum madenleri için sondaj yapmaktadır” dedi.

Özgür Ceylan, AKP ve bazı Avrupa ülkelerinin nükleer enerjiyi “Yeşil” olarak lanse etmeye çalıştıklarını belirtirken, “Kimse nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale’de uranyum madenciliği, Çanakkale’yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz” şeklinde görüş bildirdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaşam hakkını gözetmek zorunda olduğunu söyleyen Özgür Ceylan, sosyal medyada yaptığı açıklamada “MTA tarafından ÇED olmadan sürdürülen bu sondajlara dur demesi gerekmektedir. Sondajlar esnasında açığa çıkan radon gazının neden olacağı sorunların hesabını kim verecek?” diye sordu.

İşte O Madde:

Değişik birinci cümle: 28/11/2017-7061/48 md.) IV. Grup maden ruhsatlarında detay arama dönemi sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde eksikliklerin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden itibaren eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması veya verilen raporların ve yatırım harcama kalemlerine ait belgelerin uygun bulunmaması halinde ya da arama ruhsat süresi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması durumunda ruhsat iptal edilir.

(1) Bu madde başlığı “Arama faaliyeti dönemleri:” iken, 26/5/2004 tarihli ve 5177 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

6734-3 IV. Grup (b), (c) ve (ç) bendi maden arama ruhsatlarında detay arama dönemini takiben fizibilite çalışmalarına ihtiyaç duyularak gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlüğe müracaatta bulunmaları ve talebin uygun bulunması hâlinde, detay arama dönemi sonrasında iki yıllık bir fizibilite dönemine hak sağlar. İki yıllık süre sonuna kadar fizibilite raporunun verilmesi zorunludur. Fizibilite döneminin sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilen fizibilite raporunun uygun bulunmaması hâlinde eksikliklerinin bir ay içinde giderilmesi ruhsat sahibine yazılı olarak bildirilir. Tebliğ tarihinden sonra eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması hâlinde ya da arama ruhsat süresi sonuna kadar işletme ruhsat talebinde bulunulmaması durumunda ruhsat iptal edilir. Bu dönemde detay arama dönemi ruhsat bedelinin iki katı tutarında ruhsat bedeli alınır.

Arama döneminde teknolojik araştırma, geliştirme, pilot çalışmalar ve pazar araştırmaları yapmak üzere arama faaliyet raporu ile birlikte müracaat eden ruhsat sahibine, arama ruhsat döneminde arama faaliyetleri yapılırken zorunlu olarak çıkan madenden numune alınmasına ve sevk edilmesine izin verilebilir.

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/48 md.) Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.