Son Dakika: Çanakkale Müzik Festivali Başlıyor *** Sahili Nefes Alacak *** Haksız Rekabet Zammına Tepki Var *** Horoz Dövüştüren 52 Kişi Yakalandı *** Gelibolu Belediyesi Kan Değişimi Yaptı *** Cevizli Köyünde Hıdrellez Şenliği Yapıldı *** Göçmen Kaçakçılığı İle Mücadele Devam Ediyor *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Çed İptal Kararı Duyuruldu

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasında yapılmak istenen metalik madencilik faaliyetlerine karşı İda Dayanışma Derneği tarafından açılan davanın olumlu sonuçlanması nedeni ile Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda..

Çed İptal Kararı Duyuruldu
Yayınlanma: 418 Okuma

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasında yapılmak istenen metalik madencilik faaliyetlerine karşı İda Dayanışma Derneği tarafından açılan davanın olumlu sonuçlanması nedeni ile Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Çanakkale Atikhisar Barajına yalnızca 2 km mesafede bulunan alana, Terziler – Serçiler Köylerinde Koza A.Ş. tarafından kurulmak istenen altın – gümüş maden projesinin, Çed olumlu kararının iptali istemiyle İda Dayanışma Derneği tarafından açılan ve Çanakkale Belediyesi’nin de müdahil olduğu dava, Çanakkale 1.İdare Mahkemesinin 2021/2015 sayılı kararıyla Çed olumlu kararı iptal edildi. Mahkeme Kararının kamuoyuna duyurulması amacı ile Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Turan Ünüvar, STK ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

İda Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen basın açıklamasının ardından söz alan Başkan Vekili Mutluay; “Kazdağları ve Biga Yarım Adası yalnızca ülkemizin değil, endemik bitkisel çeşitliliğiyle, su kaynakları ile mitolojisi ile dünyanın en önemli değerlerinden biri. Bölgemiz bir doğa ve kültür mirası. İşte bu doğa ve kültür mirasına uzun bir süredir gerek metalik madencilik gerek kirli enerji üretimi ile saldırı yapılıyor. Bu saldırıya karşı yerel yönetimler olarak bizler, meslek örgütleri, baro, sendikalar ve doğa severler ile birlikte göğüs göğüse, omuz omuza mücadele verdik. Bu mücadele hem hukuki alanda hem de fiili olarak sürdü. Bunun sonucunda 26 Temmuz 2019’da Su ve Vicdan Nöbeti ile bırakın ülke sınırlarını dünya sınırlarını aşan bir mücadeleyi bu topraklara hep birlikte yazdık. Bunun sonucunda da Alamos Gold’un 13 Ekim 2019’da biten ruhsat süresi iptal oldu. Böylelikle de bu şirket bu toprakları tek etmek zorunda kaldı” dedi.

Çanakkale Belediyesi’nin kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı için sonuna kadar mücadeleye devam edeceğini ifade eden Mutluay; “Mücadelemiz daha çok sıcakken bu sefer de Atikhisar Barajı’mızın havzasında, baraja bir buçuk iki kilometre mesafede Serçeler – Terziler projesi ile karşı karşıya kaldık. Bu sefer tehlike daha da büyüktü. Çünkü yaklaşık 200 bin insanın kullandığı tek su kaynağı tehlike altına girdi. Bununla birlikte elini taşın altına sokarak mücadeleyi başlatan İda Dayanışma Derneği’ne bizler de destek olduk. Çünkü bu suyu korumak, Çanakkale halkına temiz su sağlamak Belediyenin sorumluluğudur. Biz de bu sürecin hem hukuksal hem de fiili olarak içerisinde yer aldık. Bu mücadelemiz de sonuna kadar sürecektir. Bu süreçte karşımızda olanlar, ağaca kereste, toprağa arsa, suya da şişelere hapsedilecek ticari mal gözü ile bakarlar. Bizlerin de mücadelesi bunlara karşıdır. Hep birlikte gerek küresel gerekse bunların yereli iş birlikçilerine karşı mücadelemiz sürecek. Bu hukuksal kazanımda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe yaşamak umudu ile hepinizi selamlıyorum” şeklinde konuştu.

İda Dayanışma Derneği adına açıklama yapan ve Çed iptal davasının dosyasını paylaşan Ekrem Akgül şunları ifade etti.

Değerli Çanakkaleliler. Yaşadığımız coğrafya, adını kaz dağlarından alan ve birbirini tamamlayan yöresel ekosistemler bütünüdür. Önemli doğa alanlarına, milli parklara, tarihsel, kültürel ve binlerce yıllık mitolojik değerlere,antik kentlere,farklı bitki coğrafyalarının kesişim noktasında kalan konumu ile çok sayıda nadir türe ev sahipliği yaparken,aynı zamanda zengin bir popülasyona sahip orman varlığı ile dikkat çeker.

Tarım alanları Çanakkale – Balıkesir yöresel bütünlüğü için söylersek % 43’lük bir paya sahip olup tarımsal faaliyet halkın % 30’unun geçim kaynağıdır. Gerek miktar bakımından, gerekse ürün çeşitliliğinde Türkiye’de ilk 10 il içinde yer alır. Bazı ürünlerde de dünyaca tanınan coğrafi işaret tesciline sahiptir.

Böylesine değerler ifade eden ilimiz coğrafyası, yirmi yılı aşkın bir süredir, sayıları bugün beşe ulaşmış olan termik santrallerin çevre üzerine baskısı ve yüzlerce ruhsat alanına bölünmüş, % 79’u orman alanı ve tarım alanı olan maden sahalarının istilası altındadır. Bizler bu coğrafyada yaşayanlar olarak, başta insan sağlığı olmak üzere, hava kirliliği, su kaynaklarımızın kirlenmesi ve kaybolması, tarım alanlarımızın bozulması, orman varlığımızın azalması, ekosistemin bozulması gibi bedeller ödemekteyiz. Özellikle, kentimizin tek su kaynağı Atikhisar Barajımız ve havzası maden sahalarıyla adeta kuşatılmış ve büyük bir tehdit altındadır. Tahribat ve talan doğanın kendini yenileyemeyeceği kadar büyük ve hızlıdır.

İda Dayanışma Derneği olarak, halkımızın da desteği ile yıllardır bu talana ve tahribata karşı gerek hukuksal, gerekse eylemsel olarak direnç ile, kararlılıkla mücadele vermekteyiz. Daha iki yıl önce, Kirazlı’da Alamos Gold’a karşı, hukuk yolu bitince eylem yoluyla attığımız çığlık dünyada yankı bulurken, ülkemizin yakın uzak demeden her yerinden binlerce insan Kirazlı’ya aktı. Kirazlı, tarihe geçen en kitlesel eyleme sahne olurken, ruhsatı uzatılmayan Kanadalı şirket sahayı terk etmek zorunda kaldı.

Aynı günlerde Serçiler – Terziler sahasında Koza Altın İşletmelerinin sondaj çalışması yaptığı haberini aldık. Projenin Çed Raporunu Bilim Kurulumuzda inceleyerek uzman görüşlerini aldıktan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı Çanakkale 1.İdare Mahkemesinde Çed İptal Davası açtık. Çanakkale Belediyesi de daha sonra davaya müdahil oldu. Yapılan iki ayrı keşifte biri Ek olmak üzere verilen üç Bilirkişi Raporu da lehimize olunca mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı verdi. 30 Kasım 2021 tarihinde yapılan Karar Duruşmasında da Koza Altın İşletmelerinin Serçiler – Terziler Projesi Çed Raporunu iptal etti. Kamuoyuna saygı ile duyurulur…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.