Son Dakika: Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** Çanakkale Kara Savaşlarının 109. Yılında Şehitler Anıldı *** CHP’li Güneşhan: “Yaşasın Çanakkale Ruhu” *** Solotürk’ten Çanakkale Boğazı’nda Gösteri *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

“Kadına Şiddete Dur De” Paneli Yapıldı

Gelibolu Belediyesi katkılarıyla, Gelibolu Kadınlar Derneği, Gelibolu Kent Konseyi ve Gelibolu Düşünce Platformu tarafından ortaklaşa organize edilen “Kadına Şiddete Dur De” paneli bugün Gelibolu Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi . Panele..

“Kadına Şiddete Dur De” Paneli Yapıldı
Yayınlanma: 712 Okuma

Gelibolu Belediyesi katkılarıyla, Gelibolu Kadınlar Derneği, Gelibolu Kent Konseyi ve Gelibolu Düşünce Platformu tarafından ortaklaşa organize edilen “Kadına Şiddete Dur De” paneli bugün Gelibolu Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi .

Panele konuşmacı olarak;

Eğitim İş Sendikası Gelibolu temsilcisi Dr. Burcu Topçu Akpınar, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Kadının İnsan Hakları Eğitmeni Sosyal Hizmet Uzmanı Sosyolog Nigar Etizer Karacık ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan sosyolog Ayşen Ece Kavas katıldılar.

Prof. Dr. Cumhur Aslan ise rahatsızlığından dolayı panele katılamadı.

Dr. Burcu Topçu Akpınar, panelde Türk toplumundaki kadının yeri konulu konuşmasını gerçekleştirirken, geçmişten günümüze Türk toplumlarında kadının yeri ve önemini anlatarak; “Türk tarihinde kadın, hatun veya hanım değerli ve yeri doldurulamazdır. Dünya tarih sayfalarını incelersek, kadına Türkler kadar değer veren ve yücelten ikinci bir milletin olmadığını çok açık biçimde görebiliriz. Türklerde ailenin temeli kadındır. Türk kadını ailesinde söz sahibi olmuş ve kocasına daima destek olmuştur. Eski Türklerde kadın, ailede söz sahibi olduğu kadar siyasi ve ekonomik ilişkilerde devlet yönetiminde de söz sahibi olmuştur” diyerek günümüzde kadına yönelik şiddetin ne kadar çok arttığını istatistiklerle anlattı.

Topçu konuşmasında; “Kadınlar için şiddet hayatlarının en önemli sorunu. Ağır şiddet vakalarının ve korunma talebinde bulunanların sayısı artarken, dava kabul oranları geriliyor. Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü araştırmalara göre, ülkedeki kadınların en az üçte birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilirken, kadınların sadece % 11’inin bunu resmi kurumlara bildirdiğini gösteriyor. Üstelik bu sayılar sadece evli kadınlar için geçerli” dedi.

Sosyolog Ayşen Ece Kavas ise konuşmasında, ülkemizdeki kadın cinayetleri oranlarının yıllar geçtikçe daha da arttığını, toplumumuzda kadının maruz kaldığı şiddet karşısında sahip olduğu hukuksal haklarını detaylandırdı ve 2019 yılında 474 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirterek; “Kadınların çoğu kendi evinde öldürülüyor. Kadınlar, yaşadıkları bir çok şiddet olayını yakınlarına söylüyor. Şiddetten bıkan kadınlar 6284 sayılı kanunu İstanbul Sözleşmesini ezberlemiş durumdalar. Kendi özgürlüklerine kavuşmak, erkek şiddetinden kurtulmak için kanunu ezberleyen kadınlarımız var” dedi.

Ayrıca, 2019 yılında öldürülen 474 kadının 358’inin koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 104 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmamaktadır. Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Biz kadına şiddeti, kadın cinayetleri son bulana kadar mücadelemizi bırakmayacağız” dedi

Sosyolog Nigar Etizer Karacık da yaptığı konuşmada, kadınların maruz bırakıldığı psikolojik şiddete değindi ve şiddet nedir, hak ihlali nedir gibi soruları cevaplayarak bir kişi için şiddetin ne anlama geldiğini açıkladı ve kadın ve erkeklerin eşit olmadığını söylemek bile şiddetin anahtarıdır diyerek; “Ben 1995 yılında Gelibolu’ya Sayın Dilek Mildon’un daveti ile gelmiştim. Minik çocuklar için çalışmalar yapmıştık. Şiddetin temel dayanağı cinsiyet eşitsizliğidir. Fiziksel, psikolojik/duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet türleri kadına yönelik uygulanan türleridir. Karacık, panelde meslek yaşamında karşılaştığı olayları ve grup terapilerinde gerçekleşen konuşmalardan örnekler verdi.

Gerçekleştirilen etkinliğe Gelibolu kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Gelibolu Belediye Başkan VekiliKoray Akkuş, Gelibolu Emniyet Müdürü Fadıl Güçlü, MHP İlçe Başkanı Eyüp Büyükzöngür, CHP Kadın Kolları Başkanı Yeter Deligöz, İYİ Parti İlçe Başkanlığı yönetim kurulu üyeleri ile vatandaşlar katılırken, panelin sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.