Son Dakika: Kordon Boyunda Sanat Sahnesi Kuruldu *** Üniversite Tercihlerinde Ücretsiz Danışmanlık Başladı *** Belediye Meclisi Olağanüstü Toplandı *** Troyalı Melek Resim Sergisi Açıldı *** Geliboluspor’da Yeni Yönetim Belirlendi *** Çanakkale’de Mozaik Piri Reis Haritası Yenilendi *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Katarakt Görme Kaybına Neden Olabilir

Göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşması sonucu ortaya çıkan katarakt, görme kalitesini etkileyen ciddi şikâyetlere hatta görme kaybına neden olabiliyor. Kataraktın dünyadaki körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığının altını..

Katarakt Görme Kaybına Neden Olabilir
Yayınlanma: 237 Okuma

Göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşması sonucu ortaya çıkan katarakt, görme kalitesini etkileyen ciddi şikâyetlere hatta görme kaybına neden olabiliyor.

Kataraktın dünyadaki körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, katarakt hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşması sonucu ortaya çıkan katarakt, görme kalitesini etkileyen ciddi şikâyetlere hatta görme kaybına neden olabiliyor.

Kataraktın dünyadaki körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, katarakt hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Göz içerisinde, ışığın retinaya odaklanmasına yardım ederek, görme fonksiyonunda önemli bir yer tutan şeffaf yapıda doğal mercek (lens) bulunuyor. Saydam olan bu lensin şeffaflığını kaybederek bulanıklaşması ile katarakt oluşuyor. Bu bulanıklaşma, ışığın retinaya yeteri kadar ulaşmasına engel olarak görmeyi etkiliyor.

Katarakt Sebepleri Nelerdir?

Kataraktın doğuştan olabileceği gibi, travma sonrasında, diyabet gibi bazı sistemik hastalıklarda, üveit gibi bazı göz hastalıklarında, göz ameliyatlarından sonra veya kortizon gibi kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak gelişebildiğini belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, katarakta sebep olabilen diğer risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:

Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınması, radyasyon tedavisi, sigara kullanımı, alkol alımı, protein bakımından zengin beslenme.

Bu Belirtiler Katarakt Hastalığının Habercisi Olabilir

Kataraktın baÅŸlangıç döneminde pek belirti vermediÄŸini ve yavaÅŸ ilerlediÄŸi için görmedeki sorunların birçok hasta tarafından fark edilemediÄŸini belirten Prof. Dr. Tamer Takmaz, “Lensin bulanıklığının zamanla artış göstermesi ile birlikte net görememe, görmede azalma, renklerin parlaklığını kaybederek daha soluk ve mat görünmesi, çarpık görme, çift görme gibi görme sorunları ve ışığa ya da parlak nesnelere bakmada zorluk oluÅŸur. Gece araç kullanırken net görememe, karşıdan gelen araç ışığının saçılması, güneÅŸli günlerde görmenin bozulması gibi ÅŸikayetler ortaya çıkar. Gözlükler yetersiz gelir, görme bozulur ve gözlük numaraları sık olarak deÄŸiÅŸir ancak yeni gözlük almak da çözüm olmaz ve görme yeterli miktarda artırılamaz. Bazı katarakt tiplerinde ise hastalar, yakını gözlüksüz daha iyi görebilir. Ä°leri dönemde ÅŸeffaf olan lens giderek renk deÄŸiÅŸtirir, koyu kahverengi olabilir, beyazlaÅŸabilir. Bu durum dışarıdan bakıldığında da kolayca fark edilebilir” dedi.

Katarakt Hastalığının Tek Tedavi Yöntemi: Ameliyat

Katarakt oluştuktan sonra tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, kataraktın ilaçla veya diyetle tedavi edilemeyeceğinin, bulanıklaşan lensin ameliyatla alınarak yerine yapay bir mercek yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek katarakt ameliyatı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“DoÄŸru mercek seçimi ve uygulanması katarakt ameliyatının en önemli aÅŸamasıdır. Hastanın isteÄŸi de dikkate alınarak, muayene sonrasında gözün durumuna ve uygunluÄŸuna baÄŸlı olarak tek odaklı veya uzak, ara mesafe ve/veya yakını görmesini saÄŸlayabilecek çok odaklı, uzamış odak derinliÄŸi (EDOF) saÄŸlayan göz içi lenslerinden birisinin yerleÅŸtirilmesine karar verilir. Günümüzde komplikasyon geliÅŸme riskini oldukça azaltan modern cihazlar ve geliÅŸen cerrahi teknikler sayesinde katarakt cerrahisi kolay ve hızlı bir ÅŸekilde yapılabiliyor. BaÅŸlangıç katarakt döneminde ÅŸikayetler azsa ve hastanın yaÅŸam kalitesi etkilenmiyorsa beklenebilir. Ancak katarakt ilerlerse, görmeden farklı olarak göz içi basıncı artışı, katarakt sertliÄŸinde artış, lensin yerinde durmasına yardımcı olan baÄŸlarda zayıflama varsa ameliyat zorluÄŸu artar ve baÅŸarı ÅŸansı azalabilir. EÄŸer daha da beklenir ve ameliyat olunmazsa görme kaybı artmaya devam eder ve son aÅŸamada körlük oluÅŸur.”

“Katarakt Ameliyatı En Önemli Göz Ameliyatlarından Biri”

Katarakt ameliyatının, kataraktın türüne ve gözün durumuna baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸmekle birlikte genellikle 15-20 dakika sürdüğünü belirten Prof. Dr. Tamer Takmaz, “Katarakt ameliyatı genellikle damlayla, lokal anestezi ile yapılır. Çocuklarda ve bazı özel durumlarda eriÅŸkin hastalarda genel anestezi tercih edilebilir. Katarakt ameliyatı çok kolaymış gibi anlatılsa da gözün en önemli ameliyatlarındandır ve bazı önemli riskleri vardır. Çok nadir de olsa görme kaybı olasıdır. Katarakt ameliyatı sonrasında genellikle hastanede yatmaya gerek kalmaz ve hasta sıklıkla ameliyattan 1-2 saat sonra taburcu edilir. Katarakt ameliyatından sonra birkaç gün gözde aÄŸrı, hassasiyet, batma ve görme bulanıklığı olabilir. Hasta normal hayatına ise birkaç gün sonra dönebilir. Ancak gözün tam olarak iyileÅŸmesi 4 haftayı bulur” dedi.

Prof. Dr. Tamer Takmaz, katarakt ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde açıkladı:

Hekim tarafından verilen göz damlaları düzenli olarak kullanılmalıdır. Kontroller ihmal edilmemelidir. Ağır şeyler kaldırılmamalıdır. Göz, travmalara karşı korunmalı ve göze baskı oluşturacak durumlardan sakınılmalıdır. Enfeksiyon oluşmasına yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

Katarakt Hastalığını Önlemek Mümkün mü?

Düzenli olarak muayene olmanın, görme azlığı olup olmadığının değerlendirilmesi ve görmedeki sorunun katarakta bağlı olup olmadığının anlaşılması açısından önemli olduğunu belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, katarakt gelişmesinden korunmanın tam olarak mümkün olmasa da oluşumu geciktirmek için yapılması gerekenleri açıklayarak, sözlerine son verdi:

Güneş ışığından korunmak, yeşil sebze ve deniz ürünleri ile sağlıklı ve dengeli beslenmek, şeker hastalığını kontrol altında tutmak ve sigara içmemek..

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.