Son Dakika: Bülent Turan'dan Hayırlı Olsun Ziyareti *** Yerel Tohum Takas Şenliği Yapıldı *** CHP'nin Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor *** Çanakkale’de 8 Kaçak Göçmen Yakalandı *** Ümit Özdağ Et ve Süt Kurumuna Gitti *** Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Milli Eğitim Sorunlar Yumağı Haline Geldi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, A’dan Z’ye Milli Eğitim’de yaşanan sorunları sıraladı. Gürer: “Milli Eğitim sorunlar yumağı haline geldi”, “En az 100 bin öğretmen ataması yapılmalı”, “Öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmeli”,..

Milli Eğitim Sorunlar Yumağı Haline Geldi
Yayınlanma: 481 Okuma

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, A’dan Z’ye Milli Eğitim’de yaşanan sorunları sıraladı.

Gürer: “Milli Eğitim sorunlar yumağı haline geldi”, “En az 100 bin öğretmen ataması yapılmalı”, “Öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmeli”, “Okullarda eğitimin kalitesi sürekli düşüyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında yaptığı konuşmada ülkemizde eğitim alalında yaşanan sorunları sıraladı.

Eğitimdeki kalitenin düşmesinden, öğretmen açığına, öğretmenlerin özlük haklarından köy okullarının kapatılmasına, okul kantinlerinde satılan sentetik tatlandırıcılardan, öğretmenler arasında yapılan statü ayrımına kadar pek çok soruna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sorunların çözüme kavuşabilmesi için köklü düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Eğitimde Yaşanan Sorunlar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak bir değerlendirme yaptı.

Okullarda eğitimin kalitesinin giderek düştüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Eğitimin içerdiği müfredatın hafifletilmesi, kaliteyi geriletmiştir. Okullarda yeterli bilgiyle donanmadan mezun edilen öğrencilerle başarı daralmaktadır. Yüksek öğrenim mezunlarından 2 milyona yakın işsizin varlığı yanında, mezun olduğu branş dışında çalışanların artışı bunun yansımasıdır” dedi.

Öğretmenlerin Özlük Hakları İyileştirilmeli

Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “Kira, ulaşım, ısınma giderlerine gelen zamlar karşısında maaşlar yetersiz kalmaktadır. Sosyal faaliyetler, öğretmenler için hayal olmuştur. Öğretmenimizi mutlu kılacak haklar yaratılmalıdır” diye konuştu.

Okullar Sahipsiz

Köy okulları ve okulların durumuna da değinen Gürer, “Okulların da sorunları artmaktadır. Geçmişte okul bahçeleri park gibi olurken şu anda bakımsız, kuruyan ağaçlar, çimler sahipsiz konumdadır.

Köy okullarını açacağınızı söylüyorsunuz. Köy okullarının çoğunu yıktınız, harap ettiniz. Kaç köy okulunun kapalı olduğunu sorduğumuzda dahi cevaplandıramıyorsunuz” diyerek köy okulları ve okulların durumuna da dikkat çekti

En Az 100 Bin Öğretmen Atayın

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öğretmenler arasındaki kadrolu, sözleşmeli, vekil, ücretli gibi tanımlamalar bitirilmeli ve tüm öğretmenler kadrolu olmalıdır. En az 100 bin öğretmenin ataması sağlanmalı ve sözleşmeli öğretmenlerin sorunları çözülmelidir. Okul öncesi öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilip çalışma saatleri düzenlenmelidir. Bakanlığınıza bağlı halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerinde ek ders ücreti karşılığı olarak herhangi bir statüye sahip olmadan çalışan eğitim emekçilerinin durumları iyileştirilip, statüleri tanımlanmalıdır ” önerisinde bulundu.

Piktesli Öğretmenler Neden Kadroya Alınmıyor

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklemesi Projesi kapsamında görev yapan, uygulamada 657 koşullarına tabii ücret ve kadroda ise proje elemanı sayılan Piktes öğretmenlerine kadro hakkı verilmesi gerektiğini belirtti.

Daimi İşçileri Sürekli İşçi Olsun

Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığında her yıl iki ay işsiz bırakılan daimi işçiler, sürekli işçi kadrosuna alınıp 10 ay işe, 2 ay işsiz uygulaması yerine sürekli çalışmaları Bakanlığınız girişimleriyle sağlanmalıdır” dedi.

Bazı Üniversitelerde Öğrenci Sayısı İle Öğretim Elemanı Sayısı Eşit mi?

Kontenjanlarının yarısını bile dolduramayan üniversitelerin olduğu iddialarına dikkat çeken Gürer, bazı üniversitelerde öğretim elemanı sayısının öğrenci sayısına denk olduğuna yönündeki iddiaların gerçek olup olmadığının açıklanmasını istedi. Gürer, “Yüksek öğrenimde 2021-2022 öğretim yılında üniversitelerde ön lisans ve lisans program kontenjanlarının doluluk oranı nedir? En çok hangi üniversitede kontenjanlar dolmamıştır?

Kontenjanının yarısı dahi doldurulmayan üniversitelerin varlığı doğru mudur? Bazı üniversitelerde öğretim elemanı sayısı, öğrenci sayısına denk olduğu ifade edilmektedir. Neden?

Özellikle yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin denklik sorunlarıyla ilgili başvurular almaktayız. Bu bağlamda daha kapsayıcı ve yurt dışı okul öncesi öğrenciyi bilgilendirici çalışmalara ihtiyaç görülmektedir” diye konuştu.

Suriyeli Çocukların Eğitim Sorunu

Suriyeli öğrencilerin durumuna değinen Gürer, geçtiğimiz yıl Suriyeli okullu öğrenci sayısı 839.735 öğrenci ve 423.956 okullaşmayan öğrencinin bu yıl durumu nedir? Bu çocuklardan kaçı ülkemiz vatandaşı noktasına ermiştir? diye sordu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçmiş yıllarda kanun teklifi verdikleri halde getirilmeyen öğrenci affının seçime yakın bir zamanda getirilmesinin manidar olduğunu ima ederek, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, “Aftan kaç öğrenci yararlandı? Farklı nedenlerle ilişiği kesilenlerden, aftan yaralanmayan kaç öğrenci oldu? Bu verileri de açıklar mısınız?” şeklinde soru yöneltti.

Çocuk İşçiler

Çocuk yaşta eğitimden uzak kalarak tarım işçiliğine yönlendirilen çocukların durumuna da değinen Gürer, “Çocuk yaşta ekonomik kriz nedeniyle okulsuz kalan çocukların eğitimi için de alanlarda hiçbir çalışma göremiyoruz. Mevzuatı anlatıyorsunuz ancak gerçekte özellikle tarım işçisi çocukların ve küçük yaşta bedenlerine ağır yük yüklenen çocukların eğitimden kopuşu karşısında yapılan bir çalışma yalnızca kağıt üzerinde var” dedi.

Staj Bahane

Öğrencilerin, beceri eğitimi adı altında staj bahanesiyle ucuz işçi olarak çalıştırıldığını belirten Gürer, “Bu gençlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortası yaptırılmaktadır. Emekliliğe esas yaşlılık sigortası ise başlatılmamaktadır. Bu haksızlığın giderilmesi için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?” diye sordu.

Kantinlerde Sentetik Tatlandırıcı Ürün Satılıyor mu?

Gürer, “Okul kantinlerinde nişasta bazlı şurup, sentetik tatlandırıcı gibi çocuk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri tartışılan ürünlerin satılmasına izin verilmekte midir? Besin alerjisi, obeziteyle mücadele, taklit ve tağşiş ürünler konusunda Bakanlığınızın özel bir denetim çalışması var mıdır? Madde bağımlılığıyla ilgili okullarda tarama yapılmakta mıdır? Bu öğrenciler için psikolojik destek sağlanmakta mıdır? Sorularını da Bakan Özer’e yöneltti.

Türgev Üniversitelerde Rektörlerden Daha Etkili

Üniversitelerde Türkiye Gençlik Vakfının, rektörlerden daha etkili konumda işlevlenmesinin, öğrenciler arasında olduğu kadar bazı iktidara yakın kitle örgütleri tarafından dahi eleştiri konusu olduğuna işaret eden Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bir tarafa sınırsız kapı aralanırken farklı görüşe kapıların kapatılması, geçmişte acı dersler de yaşanmış, olumsuzluklara zemin yaratmıştır. Üniversitelerin bu bağlamda ötekileştiren uygulamalardan uzak durmasının doğru olduğunu düşünüyor, bu konuyu da YÖK’ün değerlendirme kapsamına almasını temenni ediyorum.

Bütçeniz hayırlı olsun diyor, eğitim emekçilerini de saygıyla selamlıyor; onların sorunlarının dikkate alınmasını da özellikle önemsiyorum” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.