Güncel Haber: Başkan Özacar'dan Kamuoyuna Bilgilendirme *** “Türkiye Okuyor Çanakkale Okuyor” Etkinliği Yapıldı *** Berk Göktaş 5 Milyonluk Soruyu Bildi *** Otobüsüne Saldırı Hafif Atlatıldı *** İYİ Partiden 350 Kişi CHP'li Erkek'i Destekliyor *** Seddülbahir Kalesine İtalya'dan Ödül *** Çanakkale’de Siber Dolandırıcılık Operasyonu *** “Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı” Oluşturuldu *** Gelibolu Şehitliği Yeniden Açıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Yapay Mera Skandalı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yapım çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatın Tekirdağ’daki Karamemet/Ergene mera sahalarına dökülmesi sonucu hayvancılık sektörüne büyük darbe vurulduğunu belirterek, “ÇED Raporu..

Yapay Mera Skandalı
Yayınlanma: 958 Okuma

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yapım çalışmalarında ortaya
çıkan hafriyatın Tekirdağ’daki Karamemet/Ergene mera sahalarına dökülmesi sonucu hayvancılık sektörüne büyük darbe vurulduğunu belirterek, “ÇED Raporu yok mudur? Hafriyat neden hayvancılık yapılan meralara dökülüyor” diye sordu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise bozulan mera alanlarına 40 santim nebati toprak dökülerek drenajı yapılacağını, yapay mera tesis edileceğini ve 15 Haziran 2022’de çalışmaların tamamlanacağını söyledi. CHP Vekili Aygun, “Doğal merayı bozup, yapay mera yapıyorlar. Hem doğal mera yok oluyor hem de yapay mera için 14 ay sonrasına tarihleme yapıyorlar. Bu süreçte üreticinin uğrayacağı mağduriyeti yok sayıyorlar. Rize İkizdere’de doğa harikası yere taş ocağı için izin veren iktidar, doğal meraları yıkıp yapay mera yapmak istiyor” diye tepki gösterdi.

CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kolin İnşaat’ın hızlı tren hattı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatı Trakya’daki mera alanlarına döktüğünü hem Ulaştırma Bakanı Dr. Adil Karaismailoğlu’na hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Proje için ÇED Raporu alınıp alınmadığı sorusuna yanıt isteyen Aygun, hafriyatın yağmur ile birlikte tarlalara akmaya başladığı anda tarım sektörünün de sıkıntıya gireceğine dikkat çekti.

ÇED Raporu Onaylanmış

Ulaştırma Bakanı Dr. Adil Karaismailoğlu, önergeye verdiği yanıtında; ÇED Raporu’nda bu olası etkilerin değerlendirildiğini, bu nedenle mera ıslah çalışmaları yürütüldüğünü söyledi. Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye ilişkin ÇED Raporu’na olumlu görüş verdiğini ve bölgede mera ıslah çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti. Karaismailoğlu, inşaat faaliyetlerinden tarlaların etkileneceğini kabul ederken, asgari düzeyde etkilenme için azami hassasiyet gösterildiğini iddia etti.

Yapay Mera Yanıtı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, aynı önergeye verdiği yanıtında Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi kapsamında ortaya çıkan nebati toprak ve hafriyat toprağı için Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünce mera ıslahı projeleri hazırlatılarak İl Mera Komisyonu’na ibraz edildiğini bildirdi. Bu hafriyat nedeniyle toprak ve bitki örtüsü bozulacak mera alanlarına arazi topoğrafyasına uygun dolgu yapılacağını kaydeden Pakdemirli, yapay mera müjdesini şöyle verdi:

“Tüm ıslah alanı 40 santim nebati toprak ile kaplanarak tesviye edildikten sonra drenajı sağlanarak yapay mera tesis edilecek ve 15 Haziran 2022 tarihinde çalışmalar tamamlanacaktır. Mera ıslah ve amenajmanı projeleri tamamlandığında mera alanlarının ot verim ve popülasyonu artacağından üretime ve üreticiye zarar veren bir durum söz konusu değildir.”

CHP’li Aygun’dan Tepki

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bu yanıta büyük tepki göstererek, şöyle devam etti:

“Ot verimi çok yüksek taze otlarla dolu doğal merayı bozuyorsunuz. Yapay mera için de 14 ay sonrasına tarihleme yapıyorsunuz. Aradaki kayıp süreyi dikkate almadığınız gibi yapay meranın aynı verimi sağlayacağını nasıl düşünüyorsunuz? Topoğrafyayı bozuyorlar. Hafriyattan dolayı arazi yükseliyor. Topoğrafik dengeler bozulduğu için orada üretim yapan çiftçinin arazisi ne olacak? Yandaki tarlalar alçakta kalacağı için bu tarlaları su basabilir. Yani ekolojik dengeler bozulacak. Hafriyat dökülen alana 40-50 santim nebati toprakla üretimden bahsediyorlar. Ayrıca doğal meralarda yem bitkisi ekimi ile gerçekleştirilmeyecek kendiliğinden oluşan bitki örtüsü var. Hayvanların et kalitesini arttıran kekik, nane, kuzu kulağı gibi değişik örtüler var. Bazı bölgelerde yetişen hayvanların etlerin daha lezzetli olması bundan kaynaklanıyor. Çünkü meraların zenginliği ile hayvan etinin zenginliği arasında doğru orantı var. Kâğıt üzerinde proje güzel ama uygulama sahasında mümkün görünmüyor. Mera ıslahının 2022’de bitirilmesi ise mümkün değil. Doğal alanları bozup, hayal satıyorlar. Doğal olan her şeyi bozup yapay çözümler üreten bir iktidarla karşı karşıyayız. Rize İkizdere’deki doğa harikası yerleri taş ocağı ile talan etmek istiyorlar. Bitkiye, doğal örtüye, kuşa, kuzuya, koyuna, ineğe, geyiğe yani doğaya düşman bu iktidardan bir an önce kurtulmak lazım!”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.