Son Dakika: Yerel Tohum Takas Şenliği Yapıldı *** CHP'nin Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor *** Çanakkale’de 8 Kaçak Göçmen Yakalandı *** Ümit Özdağ Et ve Süt Kurumuna Gitti *** Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Marmara’nın Umudu Pina

Bandırma Onyedi Eylül Ãœniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından hazırlanan “Marmara’nın Umudu Pina” Projesi ile deniz ekosisteminde doÄŸal temizliÄŸe destek olan deniz canlısı pinaların bilinirliÄŸinin artırılması ve bu sayede korunmaları hedefleniyor. Konuya..

Marmara’nın Umudu Pina
Yayınlanma: 230 Okuma

Bandırma Onyedi Eylül Ãœniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından hazırlanan “Marmara’nın Umudu Pina” Projesi ile deniz ekosisteminde doÄŸal temizliÄŸe destek olan deniz canlısı pinaların bilinirliÄŸinin artırılması ve bu sayede korunmaları hedefleniyor.

Konuya iliÅŸkin fakülteden yapılan açıklamada, “Pina, saatte 6 litre deniz suyunu filtre ederek deniz ekosisteminde doÄŸal temizliÄŸe destek olan bir çift kabuklu türüdür. Akdeniz’e endemik olan pina (Pinna nobilis) ne yazık ki bir hastalık yüzünden 2016-2019 yılları arasında Marmara Denizi dışında toplu ölümlere maruz kalmıştır. Günümüzde Marmara Denizi dışındaki tüm pina popülasyonu neredeyse tamamen ölmüştür. Deniz çayırlarıyla bütünleÅŸik yaÅŸayan pinalar turizm, balıkçılık, demirleme, kıyı dolgusu ve bilinçsiz dalış faaliyetlerinden olumsuz etkilenmektedir. Fakültemiz tarafından geliÅŸtirilen Marmara’nın Umudu Pina projesiyle bir taraftan pinaların korumasına, bir taraftan da pinaların korunmasıyla müsilajın yeniden oluÅŸma riskini azaltmaya yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Denize girme etkinliklerinin yoÄŸunlukta olduÄŸu yaz mevsimi boyunca pina ve deniz çayırlarının birlikte korunması amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapılması hayati önemdedir” denildi.

Kitlesel ölümlere raÄŸmen Marmara Denizi’nde yerleÅŸik pina stoklarını izlemek, koruma stratejileri geliÅŸtirmek ve pinanın korunabilmesi için bilinirliÄŸini artırmayı amaçlayan proje ile birlikte müsilaj nedeniyle zarar gören Marmara Denizi’nin restorasyonuna katkı sunulurken, son sığınağı Marmara Denizi olan pinanın sürdürülebilir ÅŸekilde korunmasını saÄŸlamak hedeflenmektedir.

Pinaya ilişkin daha detaylı bilgilere www.umutpina.com.tr web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.