Son Dakika: Çanakkale Kara Savaşlarının 109. Yılında Şehitler Anıldı *** CHP’li Güneşhan: “Yaşasın Çanakkale Ruhu” *** Solotürk’ten Çanakkale Boğazı’nda Gösteri *** CHP’den 23 Nisan Çocuk Bayramı Kutlaması *** 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması *** Çocuklardan Kaymakam Abacı’ya Ziyaret *** Kerem Aktürkoğlu’nu Yedirmeyiz *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Dalış Eğitmeni Uğur Çınar

Röportajlarımız devam ediyor. Bu sefer bir dalış uzmanı Uğur Çınar ile birlikteyiz. Uğur Çınar Gelibolu’ya yerleşip, Kömür Limanı’nda hizmet veren Aletli dalış sporunun tutkunu ve eğitmeni. 34 yaşında. İstanbul doğumlu…

Dalış Eğitmeni Uğur Çınar
Yayınlanma: 1.850 Okuma

Röportajlarımız devam ediyor. Bu sefer bir dalış uzmanı Uğur Çınar ile birlikteyiz.

Uğur Çınar Gelibolu’ya yerleşip, Kömür Limanı’nda hizmet veren Aletli dalış sporunun tutkunu ve eğitmeni. 34 yaşında. İstanbul doğumlu. 15 yıldır aktif olarak dalıyor, fotoğraf çekiyor, her fırsatta seyahat ediyor, doğa yürüyüşleri ve bisiklet sporu yapıyor.

Osman Okan: Aletli dalış sporunu bize tanıtır mısınız?

Uğur Çınar: Aletli dalış, tüplü dalış veya SCUBA olarak isimlendiriyoruz bu sporu. İnsan fizyolojisine uygun olmayan su ortamında özel ekipmanlarla gerçekleştirdiğimiz, gizemli, heyecanlı ve sağlıklı bir aktivitedir aletli dalış. Tecrübeli ve gerekli eğitimleri almış dalıcılar gece dalışının yanı sıra yüksek irtafadaki göllere, tarihi batıklara ve sualtı müzelerine dalışlar yapabiliyorlar.

Osman Okan: Çoğumuz denizi yüzelsel seyreden insanlarız. Fakat siz bu derin maviliğin içerisine dalıp kimsenin göremediği hayvanları ve bitkileri gören bir insansınız? Bize sualtında olmak nasıl bir duygu anlatır mısınız?

Uğur Çınar: Sualtı dünyası inanılmaz görsel güzellikler sunuyor, irili ufaklı birbirinden farklı biçimlerde ve renklerde balıklar, yumuşakçalar, mercanlar ve bitkileri gözlemleme şansına sahibiz. Ekipmanlarımızı doğru kullanmayı öğrendikçe yer çekimsiz bir ortamda bulunmanın keyfini çıkarıyoruz. Dert ve tasalarımız yüzeyde kalıyor ve sualtının dinginliğini yaşıyoruz. Farklı bölgelere yapılan dalış organizasyonları ile de yeni yerler görüp, yeni insanlarla tanışıp, arkadaşlıkları zamanla dostluklara taşıyoruz.

DIGITAL CAMERA

Osman Okan: Korkanlar oluyor mu?

Uğur Çınar: İlk defa dalış yapacak ve yeni başlayan kişiler genel ve normal olarak tatlı bir heyecan yaşıyorlar. Nadiren endişe ve korku duyan kişilerle de karşılaşıyorum. Bu durumda sualtında nasıl ve neler yaşayacağımız konusunda daha detaylı bilgilendirerek, ufak adımlarla ilerleyerek endişenin sebebi olan bilinmeyene yolculuğu olabildiğince açıklıyorum. Sualtına girdiğimiz ilk saniyelerden sonra ise tüm endişeler uçup dağılıveriyor.

Osman Okan: En çok kaç metreye dalıyorsunuz?

Uğur Çınar: Sportif dalışın limitleri uluslarası standartlar ile belirlenmiştir. Tanıtım dalışı amacıyla maksimum 5 metreye, başlangıç seviyesindeki dalıcılar ile maksimum 18 metreye, tecrübeli dalıcılar ile en fazla 30 metreye kadar dalışlar gerçekleştiriyoruz. Derin dalış eğitim dalışının limiti ise 42 metre.

Osman Okan: Dalma sporuna en çok gençler mi yetişkinler mi rağbet ediyor? Kadınlar mı erkekler mi çoğunlukta?

Uğur Çınar: Kömür limanında dalışa başladığım yıllarda yetişkin insanların % 90 civarı bir paydaya sahip olduğunu ve kalan paydanın bu dalıcıların çocukları olduklarını söyleyebilirim. Benim de bu spora başlamamı destekleyen dalıcı olan babamdır. Kadınlar da aynı şekilde azınlıktaydılar. Günümüzde ise tablo çok daha farklı. Her yaştan kadın ve erkeğin hemen hemen eşit bir dağılımla bu sporu yaptıklarını gözlemliyorum.

Osman Okan: Maliyetli bir spor mu?

Uğur Çınar: Dalış hergeçen gün artan iletişim kanalları ile bilinir ve tanıdık olup yaygınlaşırken günümüzde gençlerin dalışa daha yoğun ilgi duymasının belki de en önemli sebebi geçmişe kıyasla talebin artmasıyla maliyetlerin azalmış olması. Pahalılık ve ucuzluk görecelidir, ancak bu başka dünyayı keşfetmek isteyen kişi mutlaka kendisine uygun bir bütçe planlaması yapabilir ve kendisine uygun organizasyonlara katılabilir.

Osman Okan: Herkes dalış yapabilir mi? gerekli şartlar nelerdir?

Uğur Çınar: Sağlık engeli olmayan, 14 yaşını doldurmuş, yüzme bilen ve en az ilkokul mezunu olan, herkes dalış yapabilir.

Osman Okan: Lisans nasıl alınır?

Uğur Çınar: Dalış merkezleri, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından dalış eğitimleri ve lisanslarını vermek üzere yetkilendirilmiştir. Eğitmen eşliğinde yapılan tanıtım dalışı haricinde lisanssız dalış yapılması söz konusu değildir. Lisans eğitimi asgari 12 saat teorik ders ve asgari 5 eğitim dalışını gerektirir.

Osman Okan: Katılmak isteyenler başlamak için nasıl bir yol izlemeli? Size nasıl ulaşabilirler?

Uğur Çınar: Dalış kurslarına ve gezilerine katılmak isteyenler cinarugur@gmail.com e-mail adresim aracılığı ile ben Uğur Çınar’a ulaşabilirler, sorularını iletebilirler, daha detaylı bilgi edinebilirler. Ayrıca https://www.facebook.com/cinardiving adresimize tıklayarak bizi tanıyabilir, güncellenen fotoğraflarımızı ve aktivitelerimizi takip edebilirler.

Osman Okan: Röportaj isteğimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Nice dalışlara…

(Eski Site Okunma Sayısı: 37115)

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.