Güncel Haber: “Türkiye Okuyor Çanakkale Okuyor” Etkinliği Yapıldı *** Berk Göktaş 5 Milyonluk Soruyu Bildi *** Otobüsüne Saldırı Hafif Atlatıldı *** İYİ Partiden 350 Kişi CHP'li Erkek'i Destekliyor *** Seddülbahir Kalesine İtalya'dan Ödül *** Çanakkale’de Siber Dolandırıcılık Operasyonu *** “Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı” Oluşturuldu *** Gelibolu Şehitliği Yeniden Açıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Yeni Nesil Süt Üreticiliği Yapmıyor

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek tarafından verilen soru önergesi şöyle: Süt..

Yeni Nesil Süt Üreticiliği Yapmıyor
Yayınlanma: 1.274 Okuma

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için bir soru önergesi verdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek tarafından verilen soru önergesi şöyle:

Süt ve süt ürünlerinin bağışıklığı arttırması dolayısıyla bu ürünlere olan ilgi içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde daha da artmıştır. Buna karşın Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu’nun Mayıs ayında açıkladığı bir karar süt üreticilerimizin tepkilerine yol açmıştır. Karara göre; üreticilerin talebi olan süt fiyatlarının altında artış yapılmış, bir de üstüne destek fiyatları da düşürülmüştür. Üreticilerin talebi çiğ süt litre fiyatının 3 lira 40 kuruş olması ve 30 kuruşluk desteğin de sürmesi iken, süt fiyatları litre başına 3 lira 20 kuruş olarak belirlenmiş, destekleme primi ise 30 kuruştan 20 kuruşa çekilmiştir. Başka bir ifadeyle bu koşullar altında üretici zarar edecektir.

Çanakkale tarım ve hayvancılık alanında markalaşmış ürünleri, üretime kattığı değer ile ülkemizin en önemli illerindendir. Özelde süt üreticiliği alanında da Çanakkale, ülkemizde iller sıralamasında ilk 10’da yer almaktadır. Çanakkale üreticileri de bu kayıptan nasibini almış, yem fiyatlarının artışı da üzerine eklenince üretimleri kârdan daha çok zarar getirmeye başlamıştır. Bunun yanı sıra kazancın düşmesi hem Çanakkale’de hem de tüm Türkiye’de hayvancılığın el değiştirmesi kaygısını da beraberinde taşımaktadır. Yeni nesiller hayvancılık ve dolayısıyla süt üreticiliğinden uzaklaşmakta, ülkemizi bir anlamda tehlike beklemektedir. Bu bağlamda:

1. Ülkemizdeki ve Çanakkale’deki süt üreticilerinin ya da temsilcilerinin bahse konu olan karar öncesi detaylı görüşler alınmış mıdır?

2. Türkiye’de ve Çanakkale özelinde süt ürünlerine ilginin artmış olmasına rağmen üreticinin gelirine olumlu yansımayacak olan kararınız yeniden gözden geçirilecek midir?

3. Ülkemizde hayvancılık ve süt üreticiliğine genç nesillerin ilgisinin düşmesinin önüne geçecek yeni plan ve programlarınız bulunmakta mıdır?

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.