Son Dakika: Yerel Tohum Takas Şenliği Yapıldı *** CHP'nin Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor *** Çanakkale’de 8 Kaçak Göçmen Yakalandı *** Ümit Özdağ Et ve Süt Kurumuna Gitti *** Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Yapay Mera Skandalı

CHP TekirdaÄŸ Milletvekili Dr. Ä°lhami Özcan Aygun, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yapım çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatın Tekirdağ’daki Karamemet/Ergene mera sahalarına dökülmesi sonucu hayvancılık sektörüne büyük darbe vurulduÄŸunu belirterek, “ÇED Raporu..

Yapay Mera Skandalı
Yayınlanma: 994 Okuma

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yapım çalışmalarında ortaya
çıkan hafriyatın Tekirdağ’daki Karamemet/Ergene mera sahalarına dökülmesi sonucu hayvancılık sektörüne büyük darbe vurulduÄŸunu belirterek, “ÇED Raporu yok mudur? Hafriyat neden hayvancılık yapılan meralara dökülüyor” diye sordu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise bozulan mera alanlarına 40 santim nebati toprak dökülerek drenajı yapılacağını, yapay mera tesis edileceÄŸini ve 15 Haziran 2022’de çalışmaların tamamlanacağını söyledi. CHP Vekili Aygun, “DoÄŸal merayı bozup, yapay mera yapıyorlar. Hem doÄŸal mera yok oluyor hem de yapay mera için 14 ay sonrasına tarihleme yapıyorlar. Bu süreçte üreticinin uÄŸrayacağı maÄŸduriyeti yok sayıyorlar. Rize Ä°kizdere’de doÄŸa harikası yere taÅŸ ocağı için izin veren iktidar, doÄŸal meraları yıkıp yapay mera yapmak istiyor” diye tepki gösterdi.

CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kolin İnşaat’ın hızlı tren hattı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatı Trakya’daki mera alanlarına döktüğünü hem Ulaştırma Bakanı Dr. Adil Karaismailoğlu’na hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Proje için ÇED Raporu alınıp alınmadığı sorusuna yanıt isteyen Aygun, hafriyatın yağmur ile birlikte tarlalara akmaya başladığı anda tarım sektörünün de sıkıntıya gireceğine dikkat çekti.

ÇED Raporu Onaylanmış

Ulaştırma Bakanı Dr. Adil Karaismailoğlu, önergeye verdiği yanıtında; ÇED Raporu’nda bu olası etkilerin değerlendirildiğini, bu nedenle mera ıslah çalışmaları yürütüldüğünü söyledi. Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye ilişkin ÇED Raporu’na olumlu görüş verdiğini ve bölgede mera ıslah çalışmaları yürütüldüğünü ifade etti. Karaismailoğlu, inşaat faaliyetlerinden tarlaların etkileneceğini kabul ederken, asgari düzeyde etkilenme için azami hassasiyet gösterildiğini iddia etti.

Yapay Mera Yanıtı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, aynı önergeye verdiği yanıtında Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi kapsamında ortaya çıkan nebati toprak ve hafriyat toprağı için Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünce mera ıslahı projeleri hazırlatılarak İl Mera Komisyonu’na ibraz edildiğini bildirdi. Bu hafriyat nedeniyle toprak ve bitki örtüsü bozulacak mera alanlarına arazi topoğrafyasına uygun dolgu yapılacağını kaydeden Pakdemirli, yapay mera müjdesini şöyle verdi:

“Tüm ıslah alanı 40 santim nebati toprak ile kaplanarak tesviye edildikten sonra drenajı saÄŸlanarak yapay mera tesis edilecek ve 15 Haziran 2022 tarihinde çalışmalar tamamlanacaktır. Mera ıslah ve amenajmanı projeleri tamamlandığında mera alanlarının ot verim ve popülasyonu artacağından üretime ve üreticiye zarar veren bir durum söz konusu deÄŸildir.”

CHP’li Aygun’dan Tepki

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bu yanıta büyük tepki göstererek, şöyle devam etti:

“Ot verimi çok yüksek taze otlarla dolu doÄŸal merayı bozuyorsunuz. Yapay mera için de 14 ay sonrasına tarihleme yapıyorsunuz. Aradaki kayıp süreyi dikkate almadığınız gibi yapay meranın aynı verimi saÄŸlayacağını nasıl düşünüyorsunuz? TopoÄŸrafyayı bozuyorlar. Hafriyattan dolayı arazi yükseliyor. TopoÄŸrafik dengeler bozulduÄŸu için orada üretim yapan çiftçinin arazisi ne olacak? Yandaki tarlalar alçakta kalacağı için bu tarlaları su basabilir. Yani ekolojik dengeler bozulacak. Hafriyat dökülen alana 40-50 santim nebati toprakla üretimden bahsediyorlar. Ayrıca doÄŸal meralarda yem bitkisi ekimi ile gerçekleÅŸtirilmeyecek kendiliÄŸinden oluÅŸan bitki örtüsü var. Hayvanların et kalitesini arttıran kekik, nane, kuzu kulağı gibi deÄŸiÅŸik örtüler var. Bazı bölgelerde yetiÅŸen hayvanların etlerin daha lezzetli olması bundan kaynaklanıyor. Çünkü meraların zenginliÄŸi ile hayvan etinin zenginliÄŸi arasında doÄŸru orantı var. Kâğıt üzerinde proje güzel ama uygulama sahasında mümkün görünmüyor. Mera ıslahının 2022’de bitirilmesi ise mümkün deÄŸil. DoÄŸal alanları bozup, hayal satıyorlar. DoÄŸal olan her ÅŸeyi bozup yapay çözümler üreten bir iktidarla karşı karşıyayız. Rize Ä°kizdere’deki doÄŸa harikası yerleri taÅŸ ocağı ile talan etmek istiyorlar. Bitkiye, doÄŸal örtüye, kuÅŸa, kuzuya, koyuna, ineÄŸe, geyiÄŸe yani doÄŸaya düşman bu iktidardan bir an önce kurtulmak lazım!”

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.