Son Dakika: Conkbayırı’nda 57.Alay Yürüyüş Töreni Yapıldı *** Kosova’dan Gelibolu’ya Tarihi Yolculuk *** Biga’ya Deprem Kayıt İstasyonu Kuruluyor *** ÇOMÜ İle Çanakkale Teknopark İşbirliği Fark Yarattı *** Marmara Denizi’nde Müsilaj Alarmı *** Marmara Denizi’nde 6,2 Büyüklüğünde Deprem *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

5. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Yine Farkındalık Yaratacak

Türkiye’de Köy Enstitüleri üzerine sürekli ve nitelikli içeriÄŸi ile tek etkinlik programı olan Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliÄŸinde eÄŸitim, bilim,..

5. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Yine Farkındalık Yaratacak
Yayınlanma: 479 Okuma

Türkiye’de Köy Enstitüleri üzerine sürekli ve nitelikli içeriÄŸi ile tek etkinlik programı olan Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliÄŸinde eÄŸitim, bilim, kültür, sanat ve edebiyat alanlarında beÅŸinci kez yine Ayvalık’ta gündem yaratacak.

Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliÄŸinde 2021 yılında ilki yapılan etkinlik dizisi geçtiÄŸimiz dört yılda birbirinden önemli sanatçı, yazar, gazeteci ve bilim insanını Ayvalık’ta konuk etti.

Bu yıl ise 11-12-13 Nisan tarihlerinde beşincisi yapılacak etkinlik dizisinde yine Köy Enstitüleri deneyimi üzerinden eğitim başta olmak üzere bilim, kültür, sanat gibi konu başlıkları ele alınacak.

Bu kapsamda, 11 Nisan akÅŸamı Pelin Batu ve Haluk Çetin’in sahne alacağı “Åžiir Öykü Müzik” adlı dinleti Ayvalıklılar ile buluÅŸacak.

12 Nisan günü ise Gazeteci Murat Ağırel ile CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli EÄŸitim Komisyon üyesi İsmet GüneÅŸhan’ın konuk olduÄŸu “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Milli EÄŸitim Politikamız” konulu panelin yanı sıra Ayvalık Belediye Tiyatrosu’nun sahneleyeceÄŸi “Düşük Åžehir İhtimali” adlı oyun ücretsiz olarak halk ile buluÅŸacak.

13 Nisan günü ise gazeteci yazar Zeynep Oral ile Nesin Vakfı Yönetmeni ve Ressam Süleyman CihangiroÄŸlu’nun katılımıyla “Köy Enstitüleri’nin Kapatılmasının Kültür Dünyamıza Etkileri” adlı panel son gün etkinliÄŸi olarak final yapacak.

Her yıl Köy Enstitüleri ile simgeleşmiş bir isim adına ithaf edilen etkinlik dizisi bu yıl öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam adına gerçekleştirilecek.

Dursun Akçam Kimdir?

1945’te girdiÄŸi enstitüyü 1950’de bitirdi. Önce Kars’ın Oluklu köyünde, bir yıl sonra kendi köyünde olmak üzere Kars yöresinde 1956’ya, Gazi EÄŸitim Enstitüsü Edebiyat Bölümüne girinceye kadar öğretmenlik yaptı. 1958’de Ardahan Ortaokuluna Türkçe öğretmeni olarak atandı, orada bir yıl kaldı, askerliÄŸini yedek subay öğretmen olarak Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak tamamladı. 1960-63 arasında Kırıkkale Lisesi ve Keskin Ortaokulunda öğretmenlik yaptı.

“Analarımız” adlı röportajı ile Milliyet gazetesinin Ali Naci Karacan ödülüne, Haley isimli öyküsüyle 12. Antalya Festivali Sanat Ödülü’ne, Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 TDK Roman Ödülü’ne layık görüldü.

12 Mart döneminde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesince tutuklandı ve TÖS davasında yargılandı. 8 yıl 10 ay hapse mahkûm edildiyse de Yargıtay sürecinde beraat etti ve bu süre içinde hep açığa alınmış durumda kaldı. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi’ne atandı ve oradan İncesu Ortaokuluna sürgün edildi. 12 Eylül’de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı ama yazma azmi sürdü. 11 yıl ülkesine dönemedi. Daha sonra KuÅŸadası’na yerleÅŸti. Edebiyatçılar DerneÄŸi’nce Onur Ödülü’ne deÄŸer görüldü (2003). 19 Eylül 2003’te vefat etti. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) kurucu üyesiydi.

Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayımlandı.

Kırsal gerçekliklere ilişkin gözlemlerini edebi, mizahi bir üslupla anlattığı yapıtları:

Ölü EkmeÄŸi, Sevdam Ürktü, DoÄŸunun Çilesi, Kan Çiçekleri, TaÅŸ Çorbası, Kafkas Kızı, DaÄŸların Sultanı, Kafdağı’nın Ardı, Kanlıdere’nin Kurtları, Maral, Köyden İndim Åžehire…

Röportaj: Kan Çiçekleri, Altta Kalanlar…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.