Son Dakika: Bülent Turan'dan Hayırlı Olsun Ziyareti *** Yerel Tohum Takas Şenliği Yapıldı *** CHP'nin Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor *** Çanakkale’de 8 Kaçak Göçmen Yakalandı *** Ümit Özdağ Et ve Süt Kurumuna Gitti *** Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Hemşire Sayısı İhtiyacın Çok Altında

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, tüm dünyada Covid-19 küresel salgını sırasında hayatını kaybeden hemÅŸire sayısının I.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden hemÅŸire sayısını geçtiÄŸini bildirerek, “130 ülkenin üyesi olduÄŸu Uluslararası HemÅŸireler BirliÄŸi’nin..

Hemşire Sayısı İhtiyacın Çok Altında
Yayınlanma: 310 Okuma

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, tüm dünyada Covid-19 küresel salgını sırasında hayatını kaybeden hemÅŸire sayısının I.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden hemÅŸire sayısını geçtiÄŸini bildirerek, “130 ülkenin üyesi olduÄŸu Uluslararası HemÅŸireler BirliÄŸi’nin yaptığı açıklama bu. Bu denli fazla sayıda hemÅŸirenin hayatını kaybetmesinden daha acı verici olan BirliÄŸin topladığı sayısal verilerinin, eriÅŸilebilir olduÄŸu 44 ülkeyi kapsamasıdır. Yani küresel salgında hayatını kaybeden hemÅŸirelerin sayısı bundan çok daha fazla” diye konuÅŸtu.

Özgür Ceylan, SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için Meclis BaÅŸkanlığı’na verdiÄŸi önergede, “HemÅŸirelerin ve diÄŸer saÄŸlık çalışanlarının Covid–19 salgını kapsamında enfekte olmasının önüne geçmek için Bakanlığınızca tedbirler alınmış mıdır? diye sordu. Virüse maruz kalma süresinin enfekte olma riskini arttırdığı hatırlatan Özgür Ceylan, “Covid-19 ünitelerinde görev alan saÄŸlık çalışanlarının çalışma sürelerinde kısıtlamaya gidilmesi söz konusu mudur” diye sordu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, küresel salgın sırasında hemÅŸirelerin yaÅŸadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Özgür Ceylan, SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için Meclis BaÅŸkanlığı’na verdiÄŸi soru önergesinde hemÅŸirelerin içinde bulundukları çalışma koÅŸullarına da dikkat çekti. Özgür Ceylan, önergeyle ilgili yaptığı açıklamada 130 ülkenin hemÅŸire birliÄŸinin üyesi olduÄŸu Uluslararası HemÅŸireler BirliÄŸi’nin (ICN) yaptığı açıklamaya göre, Covid-19 küresel salgını sırasında hayatını kaybeden hemÅŸire sayısının, I.Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden hemÅŸire sayısını geçtiÄŸini söyledi. ICN’in, küresel salgının baÅŸlamasından bu yana bin 500 hemÅŸirenin hayatını kaybettiÄŸi yönünde açıklama yaptığını belirten Özgür Ceylan, Bakan Koca’ya “Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) tarafından Covid–19 küresel salgınının ilan edilmesinden bu yana Türkiye’de kaç saÄŸlık çalışanı enfekte olmuÅŸ ve kaç saÄŸlık çalışanı hayatını kaybetmiÅŸtir? Enfekte olan ve hayatını kaybeden saÄŸlık çalışanlarından kaçı hemÅŸiredir? Enfekte olan ve hayatını kaybeden hemÅŸirelerin sayısı, toplam enfekte olan ve hayatını kaybeden saÄŸlık çalışanlarına oranı nedir?” diye sordu. Özgür Ceylan, ICD’nin bildirdiÄŸi sayısal verilerinin üyesi olana 130 ülkeyi deÄŸil, eriÅŸilebilir olduÄŸu 44 ülkeyi kapsadığına da dikkat çekerek, “Hayatını kaybeden hemÅŸire sayısı maalesef bu rakamların çok üstünde. AraÅŸtırmalar Dünya genelinde 20 bin saÄŸlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiÅŸ olabileceÄŸi yönündedir” diye konuÅŸtu.

Özgür Ceylan, Bakanlığı’nın verilerine göre 120 bin saÄŸlık çalışanın enfekte olduÄŸu, 216 saÄŸlık çalışanın da hayatını kaybettiÄŸi yönünde olduÄŸunu ifade ederken, “Türk Tabipleri BirliÄŸi ise Bakanlığın açıklamalarından farklı olarak, 170 bin saÄŸlık çalışanın enfekte olduÄŸunu ifade etmekteler. Rakamlar arasında dikkat çeken bir fark var” dedi. Özgür Ceylan, CumhurbaÅŸkanlığı’nın 30 Kasım 2020 tarihli yazısı ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarının mesai baÅŸlama ve bitiÅŸ saatlerinin 10.00-16.00 saatleri arasında olacak ÅŸekilde belirlendiÄŸini belirterek, “Ancak yürürlüğe giren kararda salgının başından beri 7/24 çalışan saÄŸlık çalışanları kapsam dışında tutulduÄŸu görülmektedir” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, önergesinde, DSÖ’nün küresel salgın ilanından bu yana hemÅŸirelerin her türlü nöbetleri dâhil olmak üzere günlük ortalama çalışma süreleri ne kadar olduÄŸunu sorarken, “HemÅŸirelerin ve diÄŸer saÄŸlık çalışanlarının Covid–19 salgını kapsamında enfekte olmasının önüne geçmek için Bakanlığınızca tedbirler alınmış mıdır? Alındı ise bu tedbirler nelerdir?” diye sordu. HemÅŸireler ve diÄŸer saÄŸlık çalışanlarının virüsten etkilenmemeleri için SaÄŸlık Bakanlığı’nın koruyucu ekipman alımı yapıp yapmadığı hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Böyle bir alım yapılmış ise bu ekipmanların türü ve adedi nedir? EÄŸer alındı ise ekipmanların teknik ÅŸartnamesi hazırlanmış mıdır? Hazırlandı ise bu teknik ÅŸartnamenin içeriÄŸi nedir?” diye sordu.

Hemşire Sayısı İhtiyacın Çok Altında

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, soru önergesinde yaptığı açıklamada görev yapan hemÅŸire sayısının ihtiyacın çok altında olduÄŸunu ifade ederken, “Ä°llere göre göre hemÅŸire norm kadro sayısı ve aktif görev yapan, Aile SaÄŸlığı Merkezlerinde ve kamuya ait diÄŸer saÄŸlık kuruluÅŸlarında kamu dışı çalışan hemÅŸireler hariç, hemÅŸire sayısı kaçtır?” diye sordu. Türkiye’deki hemÅŸire açığı hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “HemÅŸire başına düşen hasta sayısı kaçtır? Covid-19 ünitelerinde hemÅŸire başına düşen hasta sayısı kaçtır?” diye sordu. Çanakkale’de görev yapan hemÅŸireler hakkında da bilgi isteyen Özgür Ceylan, ilçe ilçe hemÅŸire norm kadro sayısı ile Aile SaÄŸlığı Merkezleri ve diÄŸer saÄŸlık kuruluÅŸlarında çalışan kamu dışı hemÅŸireler hariç hemÅŸire sayısının kaç olduÄŸunu sordu.

“Kapasite” Aldatmaca

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Covid-19’un sergilediÄŸi seyir düşünüldüğünde standart bir yoÄŸun bakım yatağı, yoÄŸun bakım desteÄŸine ihtiyaç duyan Covid-19 hastasının ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediÄŸini ifade ederken, “Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “Kapasite” kelimesi, “belli bir alana sığabilecek kiÅŸi veya nesne sayısı” olarak ifade edilmektedir. YoÄŸun bakım kapasitesi adı altında açıklanan rakamlar yatak sayısı ile sınırlı” diye konuÅŸtu. Özgür Ceylan, önergesinde, “Çanakkale il sınırları içinde yoÄŸun bakım yatak kapasitesi içerisinde Covid-19 hastasına eksiksiz yoÄŸun bakım desteÄŸi verebilecek yoÄŸun bakım yatak sayısı kaçtır, doluluk oranı il ve varsa ilçeler bazında kaçtır?” diye sorarak yoÄŸun bakımlar hakkında da bilgi istedi.

Sağlık Çalışanların Mesai Sürelerine Kısıtlama Gelecek Mi?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması yönünde bir çalışma baÅŸlatılıp baÅŸlatılmadığı hakkında bilgi isterken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “SaÄŸlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat Veya Daha Az Çalışılması Gereken Ä°ÅŸler Hakkında YönetmeliÄŸine” dikkat çekti. Covid-19 ünitelerinde çalışan saÄŸlık personelinin virüse maruz kalma süreleri dikkate alındığında, mesai sürelerinin kısaltılmasının zorunluluk olduÄŸunu savunan Özgür Ceylan, “SaÄŸlık çalışanlarını “SaÄŸlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat Veya Daha Az Çalışılması Gereken Ä°ÅŸler Hakkında YönetmeliÄŸi” kapsamına alınması yönünde bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.