Son Dakika: Göçmen Kaçakçılarına Operasyon Yapıldı *** Gelibolu’daki Evinde Ölü Bulundu *** Gelibolululara Feribot Ücretleri % 50 İndirimli Olacak *** Çanakkale Genelinde Uyuşturucu Operasyonları Yapıldı *** Gelibolu’ya Stadyum ve Öğrenci Yurdu Müjdesi *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Deprem Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?

Saros Körfezi’nde 12 Aralık 2024 günü saat 14.34’te meydana gelen deprem sonrasında Gelibolu Anadolu Lisesi’nin duvarlarında meydana gelen çatlamalar sosyal medyada gündem olmuş okulun öğrencileri ile velileri okulun önünde ve..

Deprem Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?
Yayınlanma: 868 Okuma

Saros Körfezi’nde 12 Aralık 2024 günü saat 14.34’te meydana gelen deprem sonrasında Gelibolu Anadolu Lisesi’nin duvarlarında meydana gelen çatlamalar sosyal medyada gündem olmuş okulun öğrencileri ile velileri okulun önünde ve farklı alanlarda okulun depreme dayanıklılığının tespiti için eylem yapmış ve öğrenciler derse girmemişlerdi.

Tüm bu gelişmelerin ardından Gelibolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Çakır ile Okul Müdiresi Pınar Gürle refakati ile inşaat mühendisi, teknisyeni tarafından çıplak gözle bina da inceleme yapıldığı açıklandı. Çıplak gözle binanın depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl incelenir, sağlam olduğuna nasıl karar verilir?

Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığına karar verilebilmesi için daha ciddi yöntemler gerekmez mi? Okul binasının 30 yıllık olduğu belirtiliyor, bu demek oluyor ki 1999 depreminden önce yapılmış. Bu tür binaların depreme dayanıklı olup olmadığı binanın yaşı, zemin durumu, projeye uygunluğu, kiriş ve kolonların sağlamlığı, fay hattına uzaklığı ve daha önce geçirmiş olduğu depremler ile incelenmesi gerekmez mi? Kesin sonucun belirlenmesi için binadan karot alınması gerekmez mi?

Gelibolu Anadolu Lisesinin ardından Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin dış duvarlarında da çatlaklar görülmekte. Bunlar basit sıva çatlakları olabilir ama yeni bir binada bu tür çatlakların olması ne kadar normal karşılanabilir? Bunlarda çıplak gözle incelenecek mi?

Anadolu Lisesinde yapılan çıplak göz incelemesi dışında daha ciddi, karot ve benzeri bir inceleme yapılacak mı? Sonuçta ülkemiz bir deprem ülkesi ve yaşadığımız Gelibolu’da fay hattına çok yakın bir ilçe. Olası bir depremde öğrencilerin, öğretmenlerin hayatı söz konusu, telafisi mümkün olmayan bir felakete olursa bunun sorumlusu kim olacak? Buna nasıl bir çözüm düşünülüyor?

Uzmanlar binanın deprem riskinin anlaşılması için şu kriterleri sıralıyor:

1- Oturduğunuz binanın kolon veya kirişlerinde çatlak alanlar bulunuyorsa.
2- Bina 2000 yılından önce inşa edilmişse.
3- Bina inşasında hazır beton kullanılmışsa.
4- Beton dayanım oranı C10 ve daha azsa.
5- Taşıyıcı kolonlarda kesikler bulunuyorsa.
6- Alt katlarda rutubet veya kolon demirlerinde pas izleri bulunuyorsa.

Haber: Osman Okan

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.