Son Dakika: Çanakkale Emniyeti Ekip Sayısını Üç Katına Çıkardı *** Gelibolu Belediyesi Meclis Toplantısında Tartışmalar Bitmiyor *** Meclis Toplantısında Ortalık Karıştı *** Belediyeden Esnaf Kiracılarına: “İşyerlerinizi Boşaltın!” *** Uluslararası Gelibolu Maratonu 9’uncu Kez Koşuldu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Farkındayız Hareketi Başladı

Engelsiz Çeviri’den güç alan “Farkındayız” hareketi başladı. Herkes için dijital erişilebilirlik anlayışıyla yola çıkan “Engelsiz Çeviri”, hayata geçirdiği “Farkındayız” platformuyla yeni bir hareketin başlamasına öncülük ediyor. İnternetin herkes adına kapsayıcı..

Farkındayız Hareketi Başladı
Yayınlanma: 613 Okuma

Engelsiz Çeviri’den güç alan “Farkındayız” hareketi başladı.

Herkes için dijital erişilebilirlik anlayışıyla yola çıkan “Engelsiz Çeviri”, hayata geçirdiği “Farkındayız” platformuyla yeni bir hareketin başlamasına öncülük ediyor. İnternetin herkes adına kapsayıcı ve özgürleştirici bir yer olması için oluşturulan platformla, toplumda farkındalık oluşturmak hedefleniyor.

İşitme ve görme engelli bireylerin gündelik hayatlarında karşılaştıkları sorunları giderme yönünde teknolojik çözümler üreten ve 2016 yılından bu yana faaliyet gösteren Engelsiz Çeviri, internetin herkes adına kapsayıcı ve özgürleştirici bir yer olması için Farkındayız Hareketi’ni başlattı. Kendilerini ‘dijital erişilebilirlik destekçisi’ olarak tanımlayan hareketin öncüleri, dijital erişilebilirliği sağlayarak engelleri aşmayı hedefliyor.

Farkındayız Hareketi Nedir?

Hayatı zorlaştıran yeterince problem varken dijital erişilebilirlik sorununu çözmek için bir adım atılmasını isteyen Farkındayız hareketi, “Dijital erişilebilirlik için, herkesin eşit imkanlara sahip olması için, kısaca tüm insanlık için sen de fark et” mottosuyla toplumu harekete dahil ederek bilinçlendirmek istiyor.

“Farkında olmasını istediğin platformları, markaları, ürünleri bizimle paylaş. Deneyimlerimizi konuşalım, birlikte fark oluşturalım” çağrısında bulunan Farkındayız hareketinin amacı, dijital erişilebilirlik sorunu yaşayan kişilerin deneyimlerini de dinleyerek, sadece bir hareket olarak kalmaktan öte, dijital erişilebilirlik sorununa çözüm bulmak.

“Engelli Bireyler İçin Farkındayız Hareketi’ne Güç Veriyoruz”

Kapsayıcı teknolojiler üreten Engelsiz Çeviri Kurucusu Özer Çelik, Farkındayız hareketiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Herkes için erişilebilirlik, herkes için internet ve benzeri ‘herkes için’ ifadesini hepimiz sıklıkla kullanıyoruz. Sağlanan imkanlar, verilen hizmetler, üretilen içerikler her geçen gün daha fazla kişiye ulaşsa da, daha hızlı ve kolay erişime açık olsalar da bugün bazı gruplar bunlara erişimde ciddi güçlükler çekiyor. Bu grupların en başında ise engelli bireyler bulunuyor. Hayatın engelli bireyler için daha kolay yaşanabilir olması ve onların da sosyal hayatta olabildiğince etkin rol alabilmeleri için Farkındayız platformuna güç vererek, harekete geçiriyoruz. Yapay zeka ile ürettiğimiz birçok eklentimiz var; İşaret Dili Web Eklentisi, İşaret Dili Video Eklentisi, Çift Taraflı İletişim, PDF Seslendirme Eklentisi gibi. Bu eklentiler yapay zeka sayesinde dinamik ve eş zamanlı olarak işaret diline çevirilerini gerçekleştiriyor. Ayrıca en kapsamlı çözüm sunan ve kullanıcı çeşitliliğini en çok artıran eklentimiz Erişilebilirlik Eklentisi. Bu eklenti sayesinde web sitelerindeki font büyüklükleri, metin boşluğu, satır yüksekliği, kontrast ayarları, ekran okuma ve okuma imleci kişiye göre ayarlanarak renk körlüğü, disleksi, okuma zorluğu, işitme engeli ve görme engeline sahip bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm üretiyoruz.”

Markalar ve Platformlar Erişilebilir Olmak İçin Neler Yapabilir?

Dijitalleşen dünyada engelsiz yazılımlar artık büyük ölçüde önem kazanıyor. Erişilebilir siteler, özellikle görme engelli veya görme kaybı yaşayan kullanıcılar için ses sentezleyici veya ekran okuyucuyla sayfalarda gezinebilme, yazı boyutunu büyütme, renkleri değiştirme gibi sitenin görünümünü ihtiyaca göre kişiselleştirebilme, fare olmaksızın, yalnızca klavye veya dokunmatik ekranla sayfalarda gezinebilme imkanını sağlıyor.

Yardımcı teknolojilerin daha kapsamlı şekilde üretilmesi gerektiğinin farkında olduklarını belirten Özer Çelik, “Tek bir engele değil birçok engele ve zorluğa hitap etmemiz gerektiğini biliyoruz. Bu yüzden markalar ve platformlar kapsayıcılığı yüksek olan yardımcı teknolojileri tercih etmeliler. Markalar erişilebilirlik için bir adım atmak istiyorlarsa entegrasyonu kolay ama çözümleri çok etkili olan Erişilebilirlik Eklentimiz için bizimle iletişime geçebilirler” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.