Son Dakika: Kuraklık Ayçiçeğini Etkiliyor *** ÇOMÜ Öğrencileri Callella Festivali’nin Kültür Elçisi Oldu *** CHP’li Güneşhan “Eğitime Güveni Sıfırladınız” *** Şarköy’de Başlayan Yangın Kontrol Altına Alındı *** Şehitler Abidesi’nde Tören Düzenlendi *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Gelibolu’nun Fethi’nin 671. Yılı Kutlandı

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun Fethi’nin 671. yıldönümünü coşkuyla kutladı. Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun fethi kutlama törenleri Lapseki’ye bağlı Çardak beldesinden başladı. Kutlama program, 1462 yılında Gelibolu..

Gelibolu’nun Fethi’nin 671. Yılı Kutlandı
Yayınlanma: 1.002 Okuma

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun Fethi’nin 671. yıldönümünü coşkuyla kutladı. Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun fethi kutlama törenleri Lapseki’ye bağlı Çardak beldesinden başladı.

Kutlama program, 1462 yılında Gelibolu Sancakbeyi Gazi Yakup Bey’in Çardak’taki mezarına çiçek bırakılması ve dua edilmesiyle başladı. Mehteran takımı eşliğinde sahile gelen katılımcılar burada saygı duruşunda bulunup, ardından İstiklal Marşı’nı okudular. Okunan şiirler ve halk oyunlarının ardından Mehteran takımı konser verdi.

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun Fethi’nin temsili canlandırması sonrasından protokol üyeleri ile davetliler feribot ile Anadolu’dan Rumeli’ye geçerek Gelibolu iskelesinde karşılandılar. Gelibolu iskelesindeki çiçek sunumu ve halk oyunları gösterileriyle birlikte kortej eşliğinde Atatürk Kültür Merkezi önüne yürüdüler.

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun Fethi’nin 671. yıldönümünü törenlerine Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Gelibolu Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Yardımcısı Ömer Şahin, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, protokol üyeleri, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

Atatürk Kültür Merkezi önündeki törende Gelibolu’nun fethinin Türk tarihi açısından taşıdığı stratejik ve kültürel önem anlatıldı. Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın biyografisinin okunmasının ardından yapılan konuşmada, “Bu anlamlı gün, sadece bir zaferin değil, aynı zamanda bir medeniyetin Avrupa kıtasına ilk adımının da simgesi olarak hafızalarda yerini koruyor. 1354 yılında gerçekleşen bu geçiş, Osmanlı’nın Rumeli’deki ilk kalıcı yerleşimini oluşturmuş ve imparatorluğun yükselişinde dönüm noktası olmuştu” denildi.

Buradaki törenin ardından Bolayır köyünde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ziyaret edilerek dua edildi, Gelibolu’da Gazi Süleyman Paşa Camii’nde Cuma namazı kılınması ve Gazi Süleyman Paşa ile aziz şehitlerimiz için Mevlid-i Şerif okunmasıyla sona erdi.

#Gelibolu #Rumeli #Gazi Süleyman Paşa #Gazi Yakup Bey #Çardak #Atatürk

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.