Son Dakika: Kordon Boyunda Sanat Sahnesi Kuruldu *** Üniversite Tercihlerinde Ücretsiz Danışmanlık Başladı *** Belediye Meclisi Olağanüstü Toplandı *** Troyalı Melek Resim Sergisi Açıldı *** Geliboluspor’da Yeni Yönetim Belirlendi *** Çanakkale’de Mozaik Piri Reis Haritası Yenilendi *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

İşitme Yetisi Geri Kazanılabilir

Ä°ÅŸitme kaybı, basit bir kulak kirinden orta kulak iltihabı ve tümörlerine, iç kulak anomalileri ve beyin dahil olmak üzere iÅŸitsel sinir hastalıklarına kadar çok geniÅŸ saÄŸlık sorunlarına baÄŸlı olarak geliÅŸebiliyor…

İşitme Yetisi Geri Kazanılabilir
Yayınlanma: 288 Okuma

Ä°ÅŸitme kaybı, basit bir kulak kirinden orta kulak iltihabı ve tümörlerine, iç kulak anomalileri ve beyin dahil olmak üzere iÅŸitsel sinir hastalıklarına kadar çok geniÅŸ saÄŸlık sorunlarına baÄŸlı olarak geliÅŸebiliyor. Ä°ÅŸitsel çözümlerde ise sorunlara baÄŸlı bir tedavi modeli uygulamak gerekiyor. DoÄŸuÅŸtan kulak kanalı ve kulak kepçesi geliÅŸmemiÅŸ, orta derecede iÅŸitme kaybı yaÅŸayanlarda kemik iletimli iÅŸitme çözümlerinin tedaviye yanıt verdiÄŸini kaydeden Dicle Ãœniversitesi Tıp Fakültesi BaÅŸhekimi ve KBB Anabilim BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet AkdaÄŸ, “Kronik tedaviye cevap vermeyen, dış kulak yolu iltihabından dolayı konvansiyonel iÅŸitme cihazı kullanamayan, iletim veya karma iÅŸitme kaybı olan hastalar kemik iletimli iÅŸitme çözümleriyle iÅŸitme yetisini tekrar kazanılabilir” dedi.

İşitme kaybı tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler, ileri teknolojilerin gücünden faydalanarak oldukça etkili çözümler sunuyor. Bu yöntemlerden biri de kemik iletimli işitme çözümleri. Kemik iletimli işitme çözümleri, kafa kemiğine vida aracılığı ile monte edilen ataşmanın dışarıdan gelen ses ile titreşerek direkt iç kulağı uyarmasıyla işitmeyi sağlıyor. Kemik iletimli işitme çözümlerinin vücut ile uyumlu cihazlar kullanarak işitme desteği sağladığını belirten Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi ve KBB Anabilim Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ, şu açıklamalarda bulundu:

“Ä°ÅŸitme kaybı yaÅŸayanlar ve aileleri sosyal, eÄŸitsel, psikolojik ve akademik anlamda adeta bir engellilik süreci yaşıyor. Kemik iletimli iÅŸitme çözümleri gibi teknolojik implantlar, hastaların bu sorunların üstesinden gelerek, mutlulukla tanışmalarına ve hayata sıkıca baÄŸlanmalarına olanak tanıyor. 5 yaÅŸtan büyük çocuklarda ve yetiÅŸkinlerde kullanılabilen kemik iletimli iÅŸitme çözümlerinin uygulanmasında iÅŸitsel deÄŸerlendirme kriterlerini dikkate almak gerekiyor. Cerrahi müdahale sonrasında hastalar aradıkları mutluluÄŸa ve konfora eriÅŸebiliyor. Uygulama, tıbbi endikasyonların olduÄŸu birçok kriterlerde saÄŸlık uygulama tebliÄŸi konsepti içerisinde deÄŸerlendiriliyor. Bu kapsamda devlet geri ödemesini belli miktarda gerçekleÅŸtiriyor”.

İşitsel ve Konfor Açısından Yüksek Performans Sunuyor

Kemik iletimli iÅŸitme çözümlerinin kullanılan implant ile iÅŸitme duyusunun kemik vasıtasıyla saÄŸladığına deÄŸinen Prof. Dr. Mehmet AkdaÄŸ, “Kemik iletimli implantlar gerek yazılımsal ve gerekse boyut olarak iÅŸitsel ve konfor açısından oldukça yüksek bir performans sunuyor. Bu cihazlar, gerek akıllı telefonla olan baÄŸlantıları ve gerekse cihaza eklenen yazılım programları ile dış sesleri minimize edebiliyor. Dolayısıyla rüzgar ve gürültü gibi dış seslerden etkilenmiyor. Cihaz takıldıktan sonra iÅŸitsel ve konuÅŸma ayırt edilmesi gibi odyolojik takip oldukça önemli. Hastanın cihazın takıldığı tarafta hijyen saÄŸlaması gerekiyor. Saç dahi hijyen ortamını yok edebilir. Koklear implantta olduÄŸu ÅŸekilde dış parçanın travma gibi etkenlerden korunması da oldukça önemli. Bu sürecin son derece dikkatli bir ÅŸekilde geçirilmesi gerekiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Nanoteknoloji ve Yapay Zekâ Teknolojisiyle İmplantsız Tedavi

Kemik iletimli iÅŸitme çözümlerinin yeni nesil teknolojilerin etkisiyle geliÅŸimini sürdürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Mehmet AkdaÄŸ, konuya iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “Dünyada kullanımı 1970’lere dayanan kemik iletimli implantlar, geliÅŸen teknolojiyle kendini sürekli yeniliyor. Yön belirleme, gürültüde sesin anlaşılırlığı, cep telefonu veya kalabalık bir konferansta mikrofon alıcıları ile uyumluluk, havuz veya denizde yüzebilme imkanları saÄŸlıyor. Yine geliÅŸen teknoloji sayesinde boyutları da giderek küçülüyor. Nanoteknoloji ve yapay zekâ gibi yeni nesil teknolojilerle daha küçük ve daha fonksiyonel bir implant cihazı geliÅŸtirilmesi üzerine çalışmalar yürütülüyor. Steamcell dediÄŸimiz hücre kültürleri ile sinir hücrelerinin rejeneratif ve fonksiyonel çalışmaları, cerrahi tekniklerin geliÅŸmesi ile ek bir implant olmadan iÅŸitme kaybının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar da umutlarımızı yeÅŸertiyor”.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.