Son Dakika: Çanakkale’de 8 Kaçak Göçmen Yakalandı *** Ümit Özdağ Et ve Süt Kurumuna Gitti *** Çanakkale Boğazında Gemi Yangını *** Gençlik ve Spor Bakanından Gelibolu’ya Müjde var *** 57. Alay Vefa Yürüyüşü Şehitler Abidesi’nde Yapıldı *** Çanakkale Kara Savaşlarının 109. Yılında Şehitler Anıldı *** CHP’li Güneşhan: “Yaşasın Çanakkale Ruhu” *** Solotürk’ten Çanakkale Boğazı’nda Gösteri *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

İstanbul’un Köylerinde Yaşanan Sorunlar

İBB Meclisi Eylül ayı toplantısında konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, kırsaldaki ilçelerin mezbaha sorunu, köy planlarındaki 2.000 metre şartı, kent tarımının önündeki engel olan 20 dönüm şartı ve çeper..

İstanbul’un Köylerinde Yaşanan Sorunlar
Yayınlanma: 247 Okuma

İBB Meclisi Eylül ayı toplantısında konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, kırsaldaki ilçelerin mezbaha sorunu, köy planlarındaki 2.000 metre şartı, kent tarımının önündeki engel olan 20 dönüm şartı ve çeper ilçelerin ihtiyacı olan turizm master planı konusundaki çözüm önerilerini sıraladı. Başkan Volkan Yılmaz’ın gündeminde Değirmenköy’deki mezbaha alanının İBB tarafından ticari depo olarak kiraya verilmesi ve Örnek Köy Projesi’ndeki eksiklikler de vardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Eylül ayı toplantısı, meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda grubu adına söz alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz; kırsalı, köyleri ve çeper ilçeleri ilgilendiren önemli problemler üzerinden İBB yönetimini eleştirdi. Başkan Yılmaz, yaptığı konuşmada kırsaldaki ilçelerin mezbaha sorunu, çeper ilçelerin ihtiyacı olan turizm master planı, köy planlarındaki 2.000 metre şartı ve kent tarımının önündeki engel olan 20 dönüm şartı konusundaki çözüm önerilerini sıraladı. Başkan Volkan Yılmaz’ın gündeminde Değirmenköy’deki mezbaha alanının İBB tarafından ticari depo olarak kiraya verilmesi ve Örnek Köy Projesi’ndeki eksiklikler de vardı.

“Çiftçiyi Oyalıyor ve Cezalandırıyorsunuz”

Kırsaldaki ilçelerin mezbaha problemi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “Biz Silivri Belediyesi olarak İstanbul’da belediye eliyle yapılan çok teknolojik, çok modern bir hayvan pazarını hizmete açtık. Seçim öncesi adayken hayvancılarımızın bizden en büyük talebi buydu. Ben de söz vermiştim sözümü tuttum. Bunu niçin yaptık biliyor musunuz? Silivri’deki hayvancımızın hayvanını bu pazarda, canlı hayvan pazarında aradan aracı ve tüccarı çıkartarak gerçek değerinde hayvanını satabilsin diye. Vatandaşlarımız bu vesile ile ucuz et yiyebilsin diye. Vatandaşlarımız veteriner nezaretinde yapılan kesimlerle sağlıklı et tüketebilsin diye. Hayvan pazarı açtık fakat burası maalesef beklenen ilgiyi görmedi. Hayvancılarımızla yaptığımız istişarelerde burada bir mezbaha olmadığı için hayvanlarını buraya getirmek yerine ahırlarından sattıklarını söylediler. Şimdi siz, ‘Hayvan pazarını yapan mezbahayı da yapsın’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Mezbaha yapma, işletme, kiraya verme görev yetki sorumluluğu maalesef İBB’de. Niye maalesef dedim sizce arkadaşlar? İBB’ye ve Başkan Ekrem İmamoğlu’na dedim ki: ‘Gelin bizim hayvan pazarımızın hemen yanı başında Silivri Belediyesinin arsasını vereyim ve buraya mezbaha yapın.’ Ne evet ne de hayır cevabı aldım. Sonrasında alternatif bir teklifte bulunduk. Koskoca İBB bütçesinden köylüye, hayvancıya bir mezbaha yapmayı kendine görev edinmiyor olabilir, dertlenmiyor da olabilir. Dedik ki bir protokol yapalım. ‘Bu görevinizi bir protokol dahilinde devredin, Silivri Belediyesi olarak biz bu mezbahayı yapmaya niyetliyiz, kararlıyız’ dedik. Ne evet dediniz ne hayır dediniz. Bakın 2022 yılında bu konudaki yazılı talebimize İBB’nin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı imzasıyla yazılı bir cevap verildi. Yazıda şunu söylüyor arkadaşlar; ‘Arnavutköy, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Eyüp gibi ilçelerimizin hayvancılarının yararlanacağı bir mezbahanemiz Çatalca Kestanelik Mahallemizde var. Yakın bir zamanda hizmete girecektir.’ Arkadaşlar 4,5 yıl oldu farkında mısınız? İstanbullunun size verdiği sürenin bitmesine 6 ay kaldı! Siz hâlâ ‘az sonra, yakında’ diyerek hayvancıyı hem oyalıyorsunuz hem de onları cezalandırıyorsunuz. 4-5 ilçeye ve buradaki hayvancılara tek bir mezbahayı yeterli görebilecek kadar konudan bihabersiniz. Bu çiftçiye, köylüye, hayvancıya yaptığınız muamele, bizlere yaptığınız muamele sizce Allah’tan reva mı? Siz mezbaha yapmayacaksınız, bana da mezbaha yapma yetkisi vermeyeceksiniz diye pes edecek halim yok. Pes etmek yok! Ben o mezbahayı göreceksiniz Silivri’ye eninde sonunda yapacağız. Tarım Bakanlığımız ve Et Balık Kurumumuz ile görüştük. Keşifleri yapıldı ve projelendirme aşamasındayız. Düşüncemiz Hayvan Pazarımızın bitişiğindeki Silivri Belediyesine ait arsaya mezbaha ve Et Balık Kurumuna ait 5.000 m2’lik kapalı alanı olan bir Et Depolama Tesisi inşa edeceğiz. Bölgede alım garantili hayvancılık sistemini hayata geçireceğiz. Bu proje, inşallah Silivri bölgesindeki hayvancımıza hayırlı olacak” dedi.

“Köy Demek Üretim Demektir”

İBB’nin Örnek Köy Projesi kapsamında yaptığı çalışmaların yetersiz olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, “İBB’nin kırsal ile ilgili en büyük çalışması ‘Örnek Köy’ projeleri. Ne yaptılar? Silivri’nin Seymen’ini, Pendik’in Göçbeyli’sini örnek köy ilan ettiler. Şimdi biz de merak ettik: ‘Örnek köy nedir? İBB bu örnek köyde neler yapacak?’ diye. Köy meydanına 3-5 tane kamelya, granit taşlar, bir iki süs havuzu ve İstanbul’da 2 tane köyde örnek köy projelerini eğer buysa bitirdiler. İçerisinde üretimin olmadığı, bakın köy demek parke taşı demek değil, köy demek şadırvan değil, köy demek üretim demektir! Köydeki kooperatifçiliğe, köydeki kadınların üretime katılmasına, köylerde bulunan tarihi yapılara tarihi eserlere hiçbir şeye dokunmadan, özellikle de köyde üretime katkı sunmadan önümüze bir örnek köy projesi koydunuz. Birkaç ton asfalt, birkaç ton parke taşı, alın size örnek köy. İstanbul’daki 39 ilçenin 11’inde 151 köyümüz var. Pilot köy seçilen Silivri Seymen ve Pendik Göçbeyli’de İBB, örnek köy uygulamasını hayata geçirdi. Peki 4,5 yılda 2 köyde örnek köy projesini bitiren, 149 köyde bu çalışmaları ne zaman bitirir? Oran ve orantı hesabından yola çıkalım: 2 köy 4,5 yılda, geriye kalan 149 köy X yılda. Bu işlemden X=335,25 yıl, yani 335 yıl 3 ay. İstanbul’un köyleri sizi 335 yıl bekler mi? Benim köy gezilerinden aldığım izlenim, sizleri değil ama Cumhur İttifakı’nı bekledikleri tarih 31 Mart 2024!” diye konuştu.

“Köylünün Bekleyecek Sabrı Kalmadı”

Köy planlarındaki 2.000 metrekare şartının düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Volkan Yılmaz, “Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın en büyük beklentilerinden bir tanesi de 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının köyün, köylünün ihtiyaç ve taleplerine göre revizyondan geçirilmesidir. Şu an 2.000 metre arsaya 1 tane ev yapabiliyor Silivri’de. Ya 2.000 metre arsa kaç kişide var? Diyoruz ki İBB ile oturalım ve bu ifraz şartını 500 metreye düşürelim. Bakın 500 kişinin yaşadığı bir köyde 50.000 metre sağlık alanı ayrılmış. Bunların güncellenmesi lazım. Şu an biz Silivri Belediyesi olarak İBB ile görüştük. İBB’nin yapması gereken planı tavsiye niteliğinde biz yaptık. Para harcıyoruz bu işe ve diyoruz ki siz kontrol edin. Tarım arazilerini imara açmıyoruz, yeni imar katı getirmiyoruz, ilave imar yok; yalnızca köylünün hayatını kolaylaştıracak, çocuğuna kızına ev yapacak bir imar planını gelin beraberce yapalım. Bu görev sizin. Siz yapmama niyetinizdesiniz ben para harcayıp yaptım kontrol edin diyorum. Düzeltin, yanlış yaptıysam sağını solunu bükün, evirin çevirin ama bu köylünün planını beraber yapalım. Seçim dönemimiz bitmeden şu köylünün planlarını bitirelim! Kimsenin ne bekleyecek takati var ne de sabrı kalmadı” dedi.

“Kent Tarımının Önündeki En Büyük Engel İBB’nin 20 Dönüm Şartı”

Kent tarımının önünün açılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Çatalca, Büyükçekmece’nin bir kısmı, Silivri, Şile, Arnavutköy’ün bir kısmı, Eyüp’ün bir kısmı, Pendik’in büyük bir kısmı tüm İstanbul’u besleyecek gıda ve hayvancılık potansiyeline sahip. Peki bizim bu potansiyellerin farkında olarak ona uygun politikalarla kent tarımını düzenlememiz, kent tarımının önünü açmamız gerekmiyor mu? Dondurucu arabayla 700 km uzaktan, Antalya’dan domates geliyor. Kent tarımının önündeki en büyük engel İBB’nin plan notlarında bulunan 20 dönüm şartı. Eğer siz İstanbul’da bir tarım arazisine sahipseniz ve tarım araziniz 20 dönümün altında ise o arazinize bir sera yapamıyorsunuz, müştemilat yapamıyorsunuz. Peki serayı yapmadan nasıl İstanbul’da kent tarımını canlandıracağız? Ahır yapmadan ineği hangi damın altında yatıracağız. Silivri Belediyesinden bir tavsiye kararı aldık ve İBB’ye 4 yıl önce dedik ki bu 20 dönüm şartı garabettir. Kent tarımının önünde tıkaçtır, settir. Gelin bir araya gelelim şu ve 20 dönüm şartını düzenleyim. 20 dönüm şartını ortadan kaldırılacak bu kutsal meclistir” ifadelerini kullandı.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.