Son Dakika: Gelibolu'da Tüfekli Eylem Yapıldı *** Çanakkale Emniyeti Ekip Sayısını Üç Katına Çıkardı *** Gelibolu Belediyesi Meclis Toplantısında Tartışmalar Bitmiyor *** Meclis Toplantısında Ortalık Karıştı *** Belediyeden Esnaf Kiracılarına: “İşyerlerinizi Boşaltın!” *** Uluslararası Gelibolu Maratonu 9’uncu Kez Koşuldu *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

OPET’ten Troya’ya Etno-Köy

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 14 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölge tarihinin korunmasına destek veren OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında “Arkeo-Köy”e dönüştürdüğü Tevfikiye’nin ardından Troya Bölgesi’ndeki bir başka noktada Çıplak..

OPET’ten Troya’ya Etno-Köy
Yayınlanma: 409 Okuma

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 14 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölge tarihinin korunmasına destek veren OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında “Arkeo-Köy”e dönüştürdüğü Tevfikiye’nin ardından Troya Bölgesi’ndeki bir başka noktada Çıplak Köyü’nde çalışmalara başlıyor.

OPET, Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nü “Etno-köy”e dönüştürecek. Proje kapsamında köye farklı bir kimlik kazandıracak fiziki düzenlemelerin yanı sıra halka yönelik kalkındırma çalışmaları da yapılacak.

Troya Milli Parkı sınırları içerisindeki Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köy’e dönüştüren OPET, Troya bölgesindeki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kez Troya Müzesi ve Troya Antik Kenti’nin yanındaki Çıplak Köyü, etnografya kelimesinden türetilen “Etno-köy” kavramı kapsamında yenileniyor. Çanakkale Tevfikiye Köyü’nde iki yıl boyunca bölgenin fiziksel ve sosyal değişimini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiren OPET, Çıplak Köyü’nde uygulamalara başladı. Bu kapsamda Çıplak Köyü’nün yeni konseptinin ve yapılacak çalışmaların ayrıntıları, Çıplak Köyü Meydanı’ndaki çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk de katıldı.

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Tarihe Saygı Projesi ile başlattığımız değişimin önemli bir devam halkası olarak Troya bölgesine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün fiziksel ve sosyal değişimine yönelik çalışmalarını tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tevfikiye Köyü‘nü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürlerinin yanı sıra tarihi ve mitolojik değerleri ile “Arkeo-köy”e dönüştürdük. Tevfikiye Arkeo-köy’ü; destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirdik. Şimdi sırada Çıplak Köyü var. Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nü, etnografya kelimesinden türetilen “Etno-köy” kavramı kapsamında yenileyeceğiz” dedi.

Etno-Köy Nedir?

Anadolu’nun farklı tarihsel ve kültürel katmanlarını yansıtan Çıplak Köyü’nde yürütülecek çalışmaların ana eksenini; insan yapımı kültürel öğeleri ele alan bir bilim dalı olan etnografya kelimesinden türetilen “Etno-köy” kavramı oluşturuyor. Proje, Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nün bu etno-kültürel mirasını yansıtacak şekilde kurgulanıyor. OPET tarafından yapılacak çalışmalarda Çıplak Köyü, tarihsel ve kültürel derinliğini ve zenginliğini yansıtan içeriklerle zenginleştirilecek. Troya ve arkeolojinin doğuşu, Osmanlı, 20’inci yüzyıl başı savaşlar dönemi ve Cumhuriyet’in izlerini taşıyan Çıplak Köyü’nde gerçekleşecek çalışmalar, Çanakkale’nin Türk ve Osmanlı tarihinden bir kesit olarak tasarlanıyor. Bu kurgu içinde 1870’ten itibaren, arkeoloji biliminin de başlangıcı kabul edilen Troya kazıları süresince 17’nci yüzyıldan itibaren seyyahların, Schliemann ile başlayan arkeoloji çalışmaları ve ardından gelen arkeologların Çıplak Köyü ile olan ilişkisi vurgulanacak. Aynı zamanda “yaşayan tarih” başlığıyla kavramsallaştırılan ve tarım kültürünü odağına alan anlatımlar olacak. Geleneksel tarımın izlerinin hala bulunabildiği Çıplak Köyü’nde ziyaretçilere köy tarihçesini özgün motiflerle aktaran bir yaşam alanı dizayn edilmesi planlanıyor.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.