Son Dakika: Çanakkale’de “Şehitlerin İzinde Gazilerin Gölgesinde” Programı *** Çanakkale’de Narkotik Operasyonu *** ÇOMÜ’den Şehre Değer Katacak Sanat Merkezi *** Çanakkale’nin Minik Yüreği İsa Berat İçin Umut Olalım *** Türkiye’nin Ekonomik Gerçekleri ve Çocuklarımızın Geleceği *** WhatsApp Haber Hattı: 05437951277

Eklem Kireçlenmesine Ameliyatsız Çözüm

Kök Hücre tedavisi konusunda yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Op. Dr. Ahmet Özyazgan, 40 yaş üstü hastaların kabusu olan “Eklem Kireçlenmesi”nin ameliyatsız iyileştirilebileceğini söyledi. Eklem kireçlenmesi yani tıbbi adıyla “osteoartrit”..

Eklem Kireçlenmesine Ameliyatsız Çözüm
Yayınlanma: 1.172 Okuma

Kök Hücre tedavisi konusunda yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Op. Dr. Ahmet Özyazgan, 40 yaş üstü hastaların kabusu olan “Eklem Kireçlenmesi”nin ameliyatsız iyileştirilebileceğini söyledi.

Eklem kireçlenmesi yani tıbbi adıyla “osteoartrit” en sık görülen eklem hastalığıdır. Diz ve kalça ağrısının en yaygın nedeni olan bu rahatsızlık, eklem kıkırdağının yapısının bozulması, aşınması, incelmesi ve kaybına neden olabilir. Ayrıca, eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda da değişiklikler sonucu, kemikte büyümeler ve eklem kenarında çıkıntılar (osteofit) gelişir.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ahmet Özyazgan hastalığın ortaya çıkmasındaki faktörleri şöyle anlattı:

“Eklem kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor: Özellikle diz ve el eklemlerini tutan osteoartrit kadınlarda daha sık görülür.

Eklem kireçlenmesi yaşlılarda daha fazla görülüyor: Osteoartrit genellikle 45 yaşından sonra başlar. 50’li ve 60’lı yaşlarda başlaması en sık görülen durumdur. 40 yaşından önce görülmesi ise nadirdir. Şişmanlıktan dolayı oluşan eklem kireçlenmesinin tedavisi oldukça zor: Birçok insanda özellikle diz ve kalçada gelişen eklem kireçlenmesinin en önemli sebebi şişmanlıktır. Şişmanlık nedeniyle ekleme aşırı yük binmesi, eklem kireçlenmesinin hızlı gelişmesine ve ağır seyretmesine sebep olur. Bu hastaların tedavisi oldukça zordur.

Eklem yaralanmaları ileride eklem kireçlenmesine sebep olabilir: Eklemin bir travma ya da büyük bir ameliyat geçirmesi, yıllar sonra osteoartrit gelişmesine sebep olabilir. Doğuştan olan bazı eklem hastalıkları da ileri yaşlarda osteoartrit gelişmesine yol açabilir. Ayrıca bazı meslekler bazı eklemlerin daha fazla kullanılmasına sebep olur ve bu eklemlerde erken yıpranmalar olur.

İlerlemiş hastalarda ağrının şiddeti sürekli olarak artar: En sık görülen belirtileri, eklemde ağrı ve sertliktir. Ağrı, hareket sonrası ve akşama doğru artar. dinlenme ile birkaç dakika içinde geçer. İlerlemiş hastalar Hastalığın tanısını koymak için röntgen filmi çektirmek gereklidir. Sebeplerini belirlemek için ise, bazı kan tetkikleri, MR ve ya CT gibi ileri tetkikler gerekebilir.

Diz kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor: Diz osteoartriti kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Daha çok 50 yaşından sonra görülür. Genellikle kişinin iki dizi birden tutar. Şişmanlık, dize gelen travmalar, geçirilmiş ameliyatlar dizde osteoartrit riskini en çok artıran etkenlerdir. Ağrı genellikle ilk belirtidir. Ağır olgularda, dizde şekil bozukluğu oluşur ve diz eskisi kadar rahat açılamamaya başlar. Hasta çömelemez, merdiven inip çıkamaz hatta bazen yürümek bile imkânsız hale gelebilir. Kalça kireçlenmesi 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor: Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Tek taraflı ya da her iki kalça ekleminin beraber tutulumu görülebilir. Doğuştan kalça eklemi hastalığı olanlar ya da çocuklukta bu eklemi tutan bir hastalık geçirmiş olanlarda, ileri yaşlarda osteoartrit gelişebilir. Kalça osteoartriti genellikle ikincil nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir.”

Op. Dr, Ahmet Özyazgan, eklem kireçlenmesinin tedavisinde dikkat edilecek hususları ve kök hücre tedavisinin etkisini şu sözlerle anlattı:

“Düzenli egzersiz yapmak ve fazla kilolara dikkat etmek tedavide önemli rol oynuyor: Eklem kireçlenmesi tedavisinin ana amaçları; ağrıyı gidermek, hareketi artırmak ana hedefler arasındadır. Kök hücre tedavisi ile ameliyatsız iyileşebilir hastanede yatmadan narkoz almadan düzelebilirsiniz”.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.