CHP PM Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, savunma sanayi kuruluşlarında görev yapan gençlerin son dönemde Türkiye’den ayrılarak demokrasisi gelişmiş,..
CHP PM Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, savunma sanayi kuruluşlarında görev yapan gençlerin son dönemde Türkiye’den ayrılarak demokrasisi gelişmiş, temel insan hak ve özgürlüklerinin yasal güvence altında olduğu Avrupa ülkelerine gittiklerinin gündeme gelmesinin kaygı verici boyutlara ulaştığını belirterek, “TSK Güçlendirme Vakfının Bağlı Ortaklıklarından ve Savunma Sanayi Başkanlığının Bağlı Ortaklıkları ve iştiraklerinden, ayrılan/geri dönen, mühendis ve teknik personel sayıları son on yıl içinde nasıl bir değişim göstermiştir?” diye sordu.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, savunma sanayinde yaşanan kan kaybını sordu.
Özgür Ceylan soru önergesinde, TSK ve Savunma Sanayi Başkanlığı faaliyet alanındaki şirketlerle ilgili iddiaların kamuoyunda zaman zaman gündeme geldiğini hatırlatarak, “Türk halkının gurur duyduğu savunma sanayi kuruluşlarımızdaki iyi eğitimli gençlerimizin son dönemde ülkemizden ayrılmak durumunda kalmaları ve görece demokrasisi gelişmiş, temel insan hak ve özgürlüklerinin yasal ve anayasal olarak güvence altında olduğu Avrupa ülkelerine gitmeleriyle gündeme gelmesi kaygı verici boyutlara ulaşmıştır” ifadelerine yer verdi. Soru önergesinde Savunma Sanayi Başkanı verdiği bir röportajda, Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’nin önemli bir demografik avantaj taşıdığını ifade ederken “Mühendislerimizin, teknik personelimizin yaş ortalaması 33–34 Avrupa’da bu sayının 50” olduğunu belirttiğini hatırlatan Özgür Ceylan, “Görgün bu röportajında; “Bu insanların önünde uzun yıllar var. Avrupa’da ortalama 50 yaşındaki bir mühendisin 10 yıllık verimi kalmışsa, bizde 25 yıllık bir potansiyelden bahsediyoruz. Bu avantajın yanı sıra son yıllarda hız kazanan tersine beyin göçü de Türkiye’nin teknoloji ve savunma sanayi ekosistemini güçlendiriyor” diyerek süreç hakkında kamuoyuna yansıyan değerlendirmelerin aksi yönünde açıklamalar yapmıştır” diye açıklamada bulundu.
Lokomotif Şirketlerden Kaç Kişi Ayrıldı?
Özgür Ceylan önergede, savunma sanayinde personel hareketleri ile ilgili bilgi isterken, “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının Bağlı Ortaklıklarından ve Savunma Sanayi Başkanlığının Bağlı Ortaklıkları ve iştiraklerinden, ayrılan/geri dönen, mühendis ve teknik personel sayıları son on yıl içinde nasıl bir değişim göstermiştir?” diye sordu. Özgür Ceylan, savunma sanayinin lokomotif şirketlerini Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Roket Sanayi ve Tic. A.Ş., Hava Elektronik Sanayi ve Tic. A.Ş., İşbir Elektrik Sanayi A.Ş., Aspilsan Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş., Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş., Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş. olarak sıralarken önergede, son 10 yıl içerisinde bu şirketlerde göreve başlayan mühendis ve diğer teknik personelden kaçının istifa ya da başka bir nedenle işinden ayrıldığı hakkında bilgi isteyerek, “Bunlardan kaçı savunma sanayi alanında faaliyet yürüten yerli şirketlerde işbaşı yapmış, kaçı yurtdışına gitmeyi tercih etmiştir?” diye sordu.
Personel Neden Kaçıyor?
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan soru önergesinde, söz konusu şirketlerde görev yapan teknik personelin ayrılışlarına vesile olan nedenlerin tespit edilmesine ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi isterken, “Personelin ayrılış sürecinde kurumlarda yapılan yönetici atamalarının olumsuz/olumlu bir etkisi bulunmakta mıdır? Bir çalışma yapıldı ise sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayı planlamakta mısınız?” diye sordu. Özgür Ceylan yapılan resmî açıklamalarda 2021yılında 41, 2022’de 85, 2023’de 270’in üzerinde ve 2024’ün ilk 4 ayında 57 kişinin ülkeye geri döndüğü bilgisinin paylaşıldığını hatırlatırken, “Söz konusu yıllarda yurtdışına çıkan personel sayısı kaçtır?” ve “Tersine beyin göçünü hızlandırmak için ne tür faaliyetler yürütülmekte, ne teşvikler verilmektedir?” diye sordu.
#Çanakkale #ÖzgürCeylan #Gelibolu #SavunmaSanayi #CevdetYılmaz #CHP